Podeli
Da li su moguće velike turbulencije cene pšenice ove godine?

Da li su moguće velike turbulencije cene pšenice ove godine?

Posle nekoliko proizvodno izuzetnih godina, očekivanja za 2016/2017. su loša, pre svega usled izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova u vreme setve, teške i duge zime i manje zasejanih hektara. Ukoliko predstojeće vremenske prilike budu povoljne za uzgoj pšenice mogu se očekivati prinosi koji će biti oko 4 tone, što je dovoljno da zadovolji domaću potrošnju i obezbedi dvadesetak posto za izvoz. Ovakva situacija vodi ka značajnom smanjenju prelaznih zaliha i smanjenju izvoza. S druge strane očekuje se stabilno tržište u kome će cene biti formirane na osnovu svetskih cena, kao i prethodnih godina. Pošto nema nikakvih naznaka (svetske zalihe, fjučersi) da će cena pšenice da raste (a ima nekoliko čak i da će nastaviti da se smanjuje), ovakva proizvodnja će biti na granici ili ispod cene koštanja.

Ukoliko godina bude lošija nego što se očekuje i ostvare se scenariji koji podrazumevaju da vremenski uslovi nastave da ne idu u prilog proizvodnje pšenice, da neki proizvodjači poslušaju savete prodavaca semena kukuruza i suncokreta i preseju pšenicu ili pak da zaključe da nema smisla ulagati puno u proizvodnju koja će svakako biti loša, desiće se da ćemo imati prosečne prinose ispod 4 tone, što znači da će biti proizvedeno malo više nego što je dovoljno za domaću potrošnju. U tom slučaju neće imati šta da se izvozi ili će se vrlo brzo izvesti viškovi. Ovakva situacija će stvoriti uslove za višu domaću cenu, mešetarenje i značajne cenovne varijacije.

Tada nastupa još jedan značajan efekat koji utiče na cenu pšenice – politika sa svojim merama. Ministarvo ima na raspolaganju dve mere koje može da primeni ukoliko domaće cene počnu značano da budu veće nego svetske – da zabrani izvoz pre nego se stvore manjkovi na domaćem tržištu i da omogući uvoz privremenim (pa možda i trajnim) ukidanjem carina na uvoz pšenice. Pretpostavljam da nijedan Ministar ne voli da uvodi zabranu izvoza ali isto tako se pokazalo da svi koji su se našli u sličnoj situaciju su je ipak uveli. Ukoliko se na vreme donese ova mera ona će vrlo efikasno uticati na cenu i dovesti je do nivoa svetske cene za nekoliko nedelja. Ukoliko se pak uvede kasno kada već nema dovoljno pšenice u zemlji, biće neophodno da se ova mera kombinuje sa drugom merom – ukidanje carine na uvoz pšenice.

Sve u svemu ovo može da bude jedna od vrlo zanimljivih godina za proizvodjače, preradjivače i trgovnce pšenicom kada će biti moguće zaraditi ili izgubiti velike pare u zavisnosti od dostupnosti informacija. Više o ceni pšenice kao i o prognozama za ostale poljoprivredne prozvode pogledajte u Izveštaju o prognozi cena. (http://www.seedev.org/prognoze-cena/)

Ostavite komentar