Podeli

Još čekamo …

Sigurno nije lako biti portpalor Ministarstva kada se oni tako često menjaju pa još i dijametralno menjaju politike, pa morate da istu politiku čas hvalite čas kudite. Medjutim ovo nije post o gospodinu Keco i ne želim da mu stajem na njegovu muku nego linkujem ovaj tekst jer on jako lepo objašnjava šta je trebala da bude nova agrarna politika i zašto se kasni sa njenim objavljivanjem. Dodatno, u ovom tekstu kojim se informisani autor želi dodvoriti Ministarstvu možete videti i čega se Ministar plaši (udruženja) i šta će biti osnova PR kampanje (5 dinara za mleko), šta će se koristiti kao izgovor i sl.

U osnovi politika je trebala da bude ukidanje plaćanja po hektaru i njena zamena sa cenovnom podrškom za industrijsko bilje i mleko, plus igrarije sa djubrivom i Robnim rezervama. Medjutim pretpostavljalo se da to neće biti dovoljno se izbegnu protesti pa je predvidjeno da se uključe Robne rezerve i to na dva načina: subvencionisanjem goriva i ad hock intervencijama. Kako to gospodin Keco lepo nameće u svom tekstu: “poljoprivrednici bi bili zadovoljni ako bi iz Državnih robnih rezervi imali šansu da kupe dizel po 65-70 dinara po litri i to za 100 hektara po gazdinstvu” „ako bi se sa postojećeg lagera kukuruza Državnih rezervi u razmenu za utovljene svinje i junad stavilo u promet 20.000-25.000 tona zrna, bila bi to ponuda koju stočari sigurno ne bi odbili”.

Pošto budžet ovo ne može da pokrije, za ove akcije je trebalo da Robne rezerve uzmu kredit kod komercijalnih banaka od 300-400 miliona Eura, za koje će garantovati Država.

… i onda je došao MMF

… pa sad čekamo

Ostavite komentar