Podeli

Monopoli nisu jedini krivci za nestašicu hrane

Monopoli i karteli nisu glavni krivci za nestašice i poskupljenja hrane u Srbiji, već je na to uticao i sklop agrarne, energetske i političke situacije u zemlji, ocenio je danas agroekonomist i nekadašnji ministar poljoprivrede Srbije Goran Živkov.

“Monopola u agrarnom sektoru ima, ali teško ih je otkriti, a najviše ih ima u oblastima gde se država meša, kao što su proizvodnja semenske pšenice u državnom institutu ili distribucija đubriva jedne kompanije”, rekao je on na tribini Pres klub Medija centra u Beogradu.

Prema njegovim rečima, uzrok za “lošu situaciju u kojoj se nalazi srpska poljoprivreda je to što nismo uspeli da izgradimo institucije podrške, kontrole i regulative poljoprivrednog sistema”.

Istakao je da srpska poljoprivreda ima perspektivu u EU, jer zemlja ima dobru klimu i oko 4,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

“Tržište EU za srpsku poljoprivredu nije pretnja, već šansa koju bi trebalo iskoristiti”, rekao je on i naglasio da bi domaći agrar mogao da profitira zbog većih subvencija i tržišta, ali i bolje regulative u Uniji, kazao je on.

‘Do ulaska u EU moramo da podignemo konkurentnost, što se postiže investiranjem u opremu, tehnologiju i definisanjem socijalne politike na selu i omogućavanjem pomoći dobrim gazdinstvima da napreduju”, naveo je Živkov.

Ostavite komentar