Podeli

Potpuno neverovatno

Juče sam imao zanimljiv dan. Pre podne sam bio na Konferenciji o ulozi civilnog društva u rurlanom razvoju, gde nam je saopšteno od strane Kancelarije za evropske integracije da je od Evropske komisije zatraženo da naša IPARD sredstva budu 10 miliona Eura godišnje jer poljoprivreda Srbije nema kapaciteta da potroši više. Uveče sam bio sa nekolicinom poljoprivrednika, gde svi zajedno koji su bili za stolom imaju planove da investiraju više od te sume.

Znači ili svi koji hoće da investiraju poljoprivredu mogu da stanu za jednim stolom ili se neko iz Ministartva poljoprivrede i Kancelarije debelo prešao, da ne kažem i nešto mnogo teže.

Ako za merilo uzmemo iskustvo 12 novih zemlja članica kao i 3 ostale zemlje buduće članice koje su koristile predpristupna sredstva SAPARD i IPARD kao i kriterijume koji se uzimaju u obzir prlikom odredjivanja visine sredstava (GDP iz poljoprivrede, zemljišni i ljudski resursi) Srbija bi po najgorem scenariju trebala da dobije 54 a po najboljem 63 miliona Eura godišnje. Tako su Hrvati dobili 25.8 miliona Eura sa oko 2.5 puta manjom poljoprivredom, Makedonci 12.2 miliona Eura, Poljaci 236,5 miliona Eura i sl. Medjutim Srbija je na veliko zaprepašćenje čak i Evropske Komisije rešila da njoj treba samo 10 miliona.

Zašto se Ministartvo poljoprivrede odlučilo da se lišava 30-40 miliona Eura godišnje donatorskih sredstava, to valjda samo oni znaju. Pretpostavljam da postoji neki razlog, koji ipak prevazilazi relan nivo mog razmišljanja. Kad ih pitate oni kažu da mi ne možemo da potrošimo više od 10 miliona i za to navode iskustva Hrvatske koja je prvi predpristupni program koji je započeo 2006 godine, iznosio ukupno 25.8 miliona Eura  i trajao tri godine koristili sa 34%.  Pri tome ne znaju ili neće da znaju da:

  • Hrvatska je u isto vreme imala svoje paralelne mere u vrednosti više desetina miliona eura za koje je trebalo nekoliko papira za razliku od SAPARD -a gde je trebelo nekoliko stotina stranica / Srbija takvih mera nema
  • U poljoprivredi Hrvatske dominiraju veliki korporativni prozvodjači i mali proizvodjači / poljoprivredu Srbije nose oko 50-70 hiljada srednjih i velikih proizvodjča koji su po pravilu korisnici IPARD fonda
  • Hrvatska nema razvijen bankarski sistem u poljoprivredi jer je imala razvojnu banku čije postojanje je sprečavalo razvoj komercijlanog sektora (Razvojna banka u Hrvatskoj se uključuje u IPARD tek 2011 godine) / Srbija, upravo zato što nema razvojnu banku, a ima značajan broj dobrih poljoprivrednika, ima nekoliko banaka vrlo aktivnih u poljoprivredi pa samim tim ima i preko 60 hiljada poljoprivrednika i preko 3 hiljade poljoprivrednih kompanija sa kreditnom istorijom.

Na kraju zašto se ne ugladamo na ostale zemlje koje su sredstva trošile sa 100% (osim Latvie 95%, Bugarske 72% Rumunije 87%).

Da sumiram, poljoprivrednici možete da zaboravite na predpristupna sredstva namenjena poljoprvredi i rurlanom razvoju, ne samo zato jer se ništa ne radi da se ona dobiju što pre (vidi), nego i kada se dobiju biće samo 10 miliona što je za otprilike 30-70 korisnika ako uzememo prosečnu veličinu projekata u drugim zemljama.

Zašto je to tako? Zašto se ceo sektor kažnjava? E to valjda samo Ministar zna.

Ostavite komentar