Podeli

Setva kredita

Uredbom  o podsticanju poljoprivredne prozvodnje putem kreditne podrške u 2012. iz agrarnog budžeta će biti  izdvojeno 400 miliona dinara (3,8 miliona evra).  U periodu od 2004-2007 iz agrarnog budžeta se izdvajalo u kreditni fond po 50 miliona evra godišnje.  Da je ta politika nastavljena, 2012 godine,  uz sredstva banaka u Fondu za kredite  bilo bi milijardu evra. Fond koji je nastao od 2004 – 2007 je ispražnjen u decembru 2010 kad mu je naziv promenjen u  Fond za kredite i subvencije te su isplaćene subvencije po hektaru, za koje sad predsednik Srbije i predsednik DS „smatra da davanja u poljoprivredi ne treba da budu po hektaru“.  Sada se pred seljake bacaju mrvice (3.8 miliona evra)  a pred građane Srbije predizborna magla i prašina.
Dodatan problem je što su ovi krediti trebali da budu već odavno operativni jer su poljoprivrednici već morali da nabave seme i djubrivo za setvu. Oni će tek sada da započnu pregovor sa bankama te je realno je da će krediti, isto kao i prošle godine, doći prekasno. Onda će opet Ministartvo da optužuje seljake da neće da uzmu njihove „povoljne kredite“.
DS je trebalo (kad već nisu imali svoju strategiju osim one 3 ministra 3 politike) da sprovodi Strategiju razvoja poljoprivrede koja je doneta 2004, da  nastavi  sistem kreditiranja koji je bio od 2004 – 2007, itd. Ili je trebalo da pitaju svog  predsednika, koji se razume u sve i meša u sve , šta treba da rade – na početku a ne na kraju mandata Vlade.

Ostavite komentar