Podeli

Spontano a zatim strpljivo do cilja

Poljoprivrednici u Evropi su organizovani  na različite načine. Kao što postoje komercijalna i nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva tako postoje i komercijalne i nekomercijalne organizacije poljoprivrednika. Nekomercijalne su 1) reprezentativne ili predstavničke – zastupaju određene interese ili određenu grupu proizvođača 2) interprofesinalne – zastupaju interese svih učesnika u jednom tržišnom lancu (mlekarstvo, proizvodnja jabuke,….) ili 3) lokalne akcione grupe koje okupljaju građane/proizvođače koji se organizuju da reše određeni problem ili suoče s određenim izazovom.
Komercijalne organizacije poljoprivrednika nastaju kada poljoprivrednici shvate da udruženi mogu da smanje/umanje/podele troškove u određenoj  fazi  poizvodnje ili prodaje ili da minimiziraju rizike. One mogu da budu 1) proizvođačke,  proizvode jednu poljoprivrednu kulturu ili čak jednu sortu, 2) mogu da se bave samo nabavkom inputa 3) mogu da se bave samo uslugama 4) bave se samo prodajom ili 5) organizacije koje imaju neke posebne interese…Jedan poljoprivrednik može da bude član različitih grupa (organizacija, zadruga, …). Uspešni su oni koji su se udružili da bi odgovorli na zahteve tržišta, koji imaju jasne i jednostavne ciljeve, jasne i  transparentne finansije, dobrog direktora i potpisane ugovore o međusobnim obavezama i odnosima, …Zaista, u EU ima uspešnih jer 50% poljoprivrednih proizvoda u EU 15 se prodaje preko organizacija koje poseduju poljoprivrednici.
U Srbiji ima nekoliko dobrih zadruga i jedna dobra asocijacija. Zašto ih nema više? Rekla bih da još nije poljoprivrednicima dovoljno loše da bi shvatili da sami ne mogu dalje. Drugi razlog je što država, profesori, zadružni savezi, donatori  šalju pogrešne i obeshrabrujuće signale poljoprivrednicima tako što svu pažnju  fokusiraju na uzaludne diskusije o zakonima,  imovini starih zadruga, strategijama…umesto da se rade na pojednostavljenju procedura za udruživanje, poreskim olakšicama za udružene proizvođače itd. Treći razlog je što lideri asocijacija dobiju izliv vlasti u mozak i zaborave prioritete…
Danas je vest  da su se poljoprivrednici spontano okupili (zanimljivo, kanda nemaju baš poverenje u udruženja i asocijacije tj njihove lidere)…Okupili su se jer su shvatili da je “nova agrarna politika” podvala…Napokon dobra vest za našu poljoprivredu: neko reaguje pre nego što se nevolja desi. Pitanje je samo da li će kad shvate da su još uvek suviše slabi i neorganizovani da spreče nevolju, rezignirano i razočarano povući ili će nastaviti da rade zajedno. Spontano okupljanje je ipak najbolji prvi korak ka cilju jer je refleksna a ne dirigovana reakcija i zato sam optimista da će i nastavak biti u dobrom pravcu.

Ostavite komentar