Podeli
Ukinite subvencije po hektaru! (ali,  i po grlu, litri,  kokoški, petlu, ribi, pčeli…)!

Ukinite subvencije po hektaru! (ali, i po grlu, litri, kokoški, petlu, ribi, pčeli…)!

UKINITE SUBVENCIJE PO HEKTARU! Nemojte  više ponižavati i omalovažavati ratare! VRATITE IM ŠANSU I MOGUĆNOST DA POD JEDNAKIM USLOVIMA IMAJU PRISTUP POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU.  Ratarima ne trebaju subvencije po hektaru, naročito im ne trebaju ove od 4.000 dinara. Ne brinem ja za njih – oni su konkurentni, imaju tržište, imaju hrabrost, imaju pameti, imaju znanje. Za tri godine  prvo su smanjene subvencije sa 100 na 20 hektara, a zatim su sa 12.000 dinara  smanjene na 4.000 din.  Onaj ko zavisi od 4.000 dinara od države po hektaru, on ne treba da se bavi poljoprivredom. (Za one koji čitaju i čude se da objasnim da za 4.000 dinara ne mogu kupiti seme za 1 hektar npr. kukuruza, jer je to otpilike četvrtina sume koja je potrebna samo za seme. Za 4.000 dinara mogu kupiti 90 kg azotnog đubriva, tj. ni pola od onog što im  treba samo da prihrane a ne nahrane pšenicu. Za gorivo treba otprilike 13.000 dinara, za zaštitu 4 do 7.000 dinara…tj za sve osim goriva prosečno po ha 48.000 do 53.000 dinara.)

Ja se brinem  za one za koje brinu stratezi – za stočare –  kojima daju  zemlju, subvencije koje god zamisle,  a cene padaju jer nemaju tržište – nemaju kome da prodaju ni mleko ni meso. Država dovodi investitore da gaje svinje, podmićuje ih državnom zemljom (koju otimaju otimaju od dobrih ratara koji su plaćali zakup i koji imaju tržište), da proizvode za domaće tržište.  Država uništava mesnu industriju koja treba da bude nosilac razvoja stočarstva da bi se ministri i profesori igrali razvoja stočarstva sa parama poreskih obveznika. Posledice te brige i razbibrige izgledaju ovako, ovako ovako.

A Zakon i Strategija su kao doneti zbog predvidljivosti, izvesnosti. Od kako su usvojeni Zakon o podsticajima i Strategija – agrarna politika je postala potpuno neizvesna, tj. nikad nije bila neizvesnija. Zakoni su danas jednodnevna politička poruka. Strategija je jednodnevna politička prevara. Pravo je jednodnevna politička poruka. Pravda je jednodnevna politička poruka. Izvesnost i Predvidljivost su jednodnevne političke prevare. Zakon o podsticajima i strategija razvoja poljoprivrede u zbiru su apsolutna nepredvidljivost. U okruženju nepredvidljivosti, arbitriranja i pametovanja države i eksperata nad tim koji sektor treba da se podržava a koji ne, apsolutno ne treba suludo bacati novac poreskih obveznika na subvencije po grlu, hektaru, kokoški, ribi itd…

Ostavite komentar