Podeli

Vic bez veze

Vlada je zabranila izvoz soje, šećerne repe i suncokreta. Tako je oborila cene poljoprivrednicima a izašla u susret prerađivačima koji otkupljuju soju, suncokret i repu i proizvode ulje, šećer,…). Imali su sjajno objašnjenje  – da osiguraju snabdevanje tržišta i spreče nestašice. 5 dana posle zabrane je nastupila nestašica. A genijalni PKS ima objašnjenje: “Na policama Crne Gore, BiH, Makedonije, pa čak i Kosova uredno stoje naše ulje i šećer. Država je već zabranila izvoz suncokreta, ali ne može da utiče na uljare da prestanu sa izvozom. Isto važi i za domaće tržište. Nadležni neće administrirati na duži rok. Kad bi se to dogodilo bio bi ugrožen princip slobodnog tržišta koje funkcioniše na bazi ponude i tražnje“, kaže ekspert Vojislav Stanković.
Zabranili  izvoz da bi mogli da izvozimo. Slobodno tržište za šećer, ali ne i za repu. Građani jedu repu, a ne šećer. Slobodo tržište  za ulje,  ali ne i za suncokret. Građani jedu suncokret, a ne ulje. Slobodno tržište za meso, ali ne i za soju. Građani jedu soju a ne meso.
Zašto ćute poljoprivrednici, asocijacije, udruženja??? Mora da su poverovali da je Vlada povećala budžet za poljoprivredu i donela mere koje će eliminisati efekte suše.

Ostavite komentar