Podeli

Andželina i ministar – o proceni rizika

Brinući o sebi brinemo o deci i voljenima, a ako je neko  na javnoj funkciji  smanjujući  na najmanju moguću meru potencijalne rizike brine o građanima.
Primer 1. Andželina

„Moji doktori su procenili da imam 87% šansi da dobijem rak dojke i 50% šansi za rak jajnika iako je taj rizik drugačiji kod svake žene. Samo mali deo raka dojke je posledica nasleđene mutacije gena. Oni sa defektom u BRCA1 u proseku imaju 65% šanse da ga dobiju.
Kada sam saznala da je to moja realnost rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke.  Počela sam od grudi jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika a i operacija je složenija. 27. aprila sam završila tromesečni medicinski proces koji mastektomija podrazumeva. Uspela sam da sve održim u tajnosti i da nastavim sa poslom”.
Primer 2. ministar
Ministar i dalje tvrdi da su svi krivi samo on nije.  Ne mogu ni da komentarišem taj nivo nedostatka stida i savesti.
Kako da procenim rizik? Mlekara bi u normalnim okolnostima sama  povukla mleko i učinila sve da ga svede na propisane najmanje moguće doze kancerogene tvari. U Srbiji su ćutali a kad su provaljeni   izlobirali su  povećanje dozvoljenog nivoa kancerogena  i rešili stvar.
Kako da procenim rizik? Nema rezultata kontrola mleka na web strani Ministarstva.
Kako da procenim rizik? Nema izveštaja o tome da li su mlekare jesenas predvidele rizik pojave aflatoksina.
Kako da procenim rizik? Ne znam  ko plaća kampanju Ja pijem mleko. Ni medije ni asocijaciju potrošača  ne interesuje kvalitet mleka  jer aflatoksin nije otrov nego je samo kancerogen.

PS. Ovo je odgovor moje drugarice Bobe koja jeste expert  koju sam pitala da li sam u pravu da u slučaju raka rizik predstavljaju jedna molekula kancerogene tvari  i jedna osetljiva ćelija…“ dovoljan je jedan molekul neceg kancerogenog i moze da se započne maligna proliferacija bilo gde… to sto oni kažu da je najmanja dozvoljena doza kancerogena, to je samo ona doza kod koje statistički najveći broj ljudi ne oboleva. ali j…. ti statistiku kad neko, sto napisa Max Frisch, nema 100 ćerki npr pa ako umru 3, boli ga  d…… kad imas jedno ili dva deteta, onda ti je svaki procenat preveliki… „

Ostavite komentar