Podeli

Da mi je ova pamet bila, ne bih dala deci da idu u školu

Mislim da je zaostalo, primitivno i prevaziđeno školstvo uzrok najvećeg broja problema u našem društvu i ekonomiji. I poljoprivredi.
Danas deca polaze u školu sa znanjima i veštinama koje prevazilaze one koje imaju  učitelji. Prosečan učitelj je umoran. Ima dosadno gradivo koje mora da prepriča. U razredu ima ima 30 I više đaka.  I ima malu platu. Veoma često učitelj svoj pristup celom razredu  prilagođava deci koja imaju manje znanja i veština od proseka  te tako škola posataje napor i za one koje učitelj maltretira a još više za one koji znaju više od učitelja. Deca ne mogu da shvate  zašto se toliko insistira na rukopisu kad nikad nsu videla mamu i tatu kako pišu nego samo kucaju ili tipkaju. Deca moraju da slušaju prirodu I društvo a odgledala su već sve Discovery i National Geographic emisije i znaju da nabroje i objasne više prirodnih pojava od učitelja. Deca koja  treba da uče sabiranje i oduzimanje a na svojim Ipadima, telefonima imaju kalkulatore I racunaju ma  i naravno nisu videla nikad ni roditelje da potpisuju brojeve i sabiraju peške. Sve ovo ne bi bili tragično da se radi o ovom blogu ili o ludoj Ivani…ali radi se o 12 godina života naše dece koji provedu sedeći, zevajući, zaglupljujući u nekoj školi koja je osmišljena pre 100 ii dve stotine godina i nije se nije promenila….A sve oko nje se promenilo.
Nakon toga, deca  odlaze na fakultete. Opis fakulteta ne mogu bolje da definišem od najbolje knjige koju sam pročitala u poslednje vreme (Slaviša Tasić Svetska ekonomska kriza – dileme I rešenja)….. “Akademija se uvek vrlo sporo menja. Ljudi koji su ceo život posvetili radu u okviru jedne paradigm ne menjaju mišljenje preko noći, niti je verovatno da će student, koji moraju raditi u okviru date paradigm i čije će kasnije pozicije zavisiti od mišljenja sadašnjih profesora, imati radikalno drugačije stavove. Trend je izolacije akademske ekonomije od stvarnih dešavanja I praktične ekonomske politike. Njihove debate su bez značaja za realnost. Vodeće debate ekonomske politike vode se nezavisno od sveta novije teorije. Svi savremeni uticaji ne dolaze putem akademije nego se šire neformalnim putem društvenih mreža I blogosfere.”
Sa dvadeset dve, tri godine ili ranije dobijamo radnu snagu kojoj nije izazov preduzetništvo. Oni su umorni od kopiranja, preglupih informacija koje su samo reprodukovali a onda odmah i zaboravili …I onda ako imaju sreće a i ako su članovi partije naći će mesto u nekoj od predizbornih fabrika koje zapošljavaju na hiljade, dobijaće platu 200 evra, stanovaće kod roditelja, …I mnogi će im zavideti što imaju posao. Probudiće se posle 10 godina s gadnim osećajem da nešto nije u redu ali tada će za mnoge  biti kasno….
Navodno, novi nacrt Zakona o osnovnom obrazovanju predviđa home school programe  i učenje na daljinu. Zakon o visokom obrazovanju iz 2005 omogućava da na svakom fakultetu 30% studenata pohađa online nastavu  i na nekim fakultetima e learning je postao uobičajen….(naravno nit je na svim fakultetima niti je na svim predmetima fakulteta gde je uobičajen)…Dok u svetu to već odavno normalan, prihvaćen način školovanja, kod nas se još uvek radije zgražavamo nad TV prilozima o jednom učitelju I 2 đaka  u seoskoj školi…Koliko vidim ova agonija sistema obrazovanja će se nastaviti. Da sad imam malu decu, ne bih im dozvolila da idu u školu. Verujem da bi im online kursevi, izabrane aktivnosti sporta , muzike, istraživanja doneli mnogo više znanja, kreativnosti I životne radosti.

Ostavite komentar