Podeli

Dinkić misli da budućnost sela i poljoprivrede treba da zavise od šeika a ne od seljaka

Vest koja je danas objavljena kako je Dinkic potpisao sporazum sa UAE o zajedničkim ulaganjima u 10 državnih kombinata koja su trenutno u državnom vlasništvu, a koja u posedu imaju oko 9.000 hektara obradive površine, i kako ce ta  kompanija preuzeti  66,7 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji za iznos od 100 miliona evra i kako će dobiti u dugoročni zakup još 16.000 hektara državne zemlje, uz plaćanje godišnje rente do 250 evra po hektaru je  poniženje za svakog seljaka, za svakog paora, za svaku kompaniju u Srbiji koja se bavi poljoprivredom. Ova vest znači da je prekršeno nekoliko Zakona – zakon o poljoprivrednom zemljištu jer SVA državna zemlja mora na tender, kao što pretpostavljam da SVE drugo mora na tender  – ako nije u pitanju neka jeziva korupcija i krađa, Zakon o restituciji –  ta zemlja je nečija privatna imovina! i ko zna koliko još zakona… Očigledno Dinkić misli da budućnost sela i poljoprivrede  treba da zavisi od šeika a ne od seljaka.

Dinkićev umetnički dojam je da kompanija iz UAE ume bolje da gazduje s 25.000 ha najboljeg zemljišta od naših poljoprivrednika, od naših kompanija, od evropskih kompanija, od slobodnog tržišta. Možda je to tačno…Ali prvo iznesite stanje dugova, popis imovine u kombinatima, državno zemljište po zakonu  ponudite poljoprivrednicima i onda raspišite transparentan tender i ako šeici ponude najbolje uslove, nemam ništa protiv. Niko neće imati ništa protiv.
Da li je Dinkić rekao šeiku da
·         većina kombinata ima dugove koji s mere milionima evra i da je imovina kombinata višestruko zadužena kod banaka i poverilaca?
·         godinama nisu plaćali zakup državnog zemljišta i da ih čekaju ne samo dugovi po tom osnovu nego i sudski procesi jer su oštetili budžet države, pokrajine i lokalne samouprave? ili za njih ne važe zakoni koji važe za srpske poljoprivrednike?
·         državno zemljište po zakonu o poljoprivrednom zemljistu MORA u zakup po transparentnoj poceduri i Programu koji pripremaju lokalne samouprave (čula sam da se sprema promena zakona i da pripremaju koncesije za tajkune i šeike). 25 000 ha nije Dinkićeva dedovina nego podleže istom zakonu i istim procedurama kao i ostalih 400.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta
·         da je većina tog zemljišta predmet restitucije?
·         da se u Srbiji navodnjava MNOGO više od 100.000 ha?
·         da se poljoprivredici i bivši vlasnici nikako neće složiti sa tim i da ce putem suda i protestima pokušati to da spreče?
·          Uzdam se da šeik nije blesav da dođe u zemlju u kojoj ministasrtvo finansija vodi agrarnu politiku i u kojoj ministar može da se dogovori o nečemu sto nije njegovo i o čemu nema pojma.

1 komentar u ovom Tekstu

  1. Profile photo of ostoja

    Stvarno neznam otkud coveku toliko pravo i moc da radi sta hoce, pa nije mu to deda ostavio da deli kako se njemu prohte.!!!!

    Odgovori

Ostavite komentar