Podeli

Djilasova i Antićeva logika

“Potpuno je normalno i logično da grad, kao osnivač Poljoprivredne korporacije Beograd, otpiše svoja potraživanja prema toj kompaniji, kaže Aleksandar Antić”.

Tačno, to je logično, isto kao i što je logično da političari žele da imaju svoja javna preduzeća u kojima mogu da zapošljavaju svoje partijske prijatelje i da na elegantan način javne pare transformišu u lične ili partijske.

A nelogično je sve ostalo u vezi PKB-a.

Ne logično je verovati da će Antić i Djilas biti bolji vlasnici od svih predhodnih Vlada bila ona Koštuničina, Živkovićeva ili Djindjićeva pa PKB voditi tako da pravi profit a ne dugove. Na kraju zašto bi i bili? Pa niie cilj podržavljenja preduzeća da ono radi dobro nego da se iz njega izvlače pare.

Nema nikakve logike da gradska PKB bude efikasniji od porodičnih gazdinstava niti od privatnog vlasništva. Ne samo da nema logike nego ni primera u praksi u tržišnoj ekonomiji .

Ne logično je da se o tome koliki dugovi i kako posluje PKB i drugi gradska preduzeća saznaje samo onda kada se dugovi otpisuju a ne kada se prave. Medjutim to je samo deo ne logične pretpostavke da možete da imate demokratsko društvo a potpunu kontrolu nad medijima.

Nepostoji logički izgovor, koji ne zalazi u kriminal, korupciju i bezobrazluk,  zašto seljacima naplaćivati korišenje državne zemlje a gradskom kombinatu ne; zašto PKB otpisivati dugove a poljoprivrednicima i privatnicima nametati nove namete; zašto na kraju uzimati kroz porez od poljoprivrednika  i preduzetnika i onda to davati onima koji su im konkurencija.

Nema logike da se u tržišnoj ekonomiji prave presedani, pa da se mogu privatizovati 1000 kombinata ali ne i one koji su zanimljivi Djilasu ili Pajtiću zarad svojih ličnih, političkih i partijskih interesa.

Ne logično je da partija koja ima u nazivu liberalna podrži podržavljenje a ne privatizaciju kompanija na gradskom nivou i čak šta više ušestvuje u njihovom upravljanju.

Ekonomski zakoni su logični a politički zakoni interesni . Zato treba od PKB skloniti ekonomiju i uvesti politiku. I to gospodin Antić i Djilas jako uspešno rade

Ostavite komentar