Podeli
EU nije NIS

EU nije NIS

Iako vrlo kratak, odgovor MInistra Glamočića na pitanje novinara “Zbog čega se odustalo od inicijative za odlaganje prodaje zemlje strancima nakon 2017” rekao nam je toliko puno.

Ministar je odgovorio: „Da bi se ušlo u tu proceduru potrebna je Izmena SSP, a za to je veoma teško dobiti Saglasnost svih članica EU. Imamo drugu mogućnost, a to je da putem izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu domaćim poljoprivrednicima damo privilegovan položaj pri kupovini zemlje u odnosu na strance.

Ne ulazeći u ispravnost te odluke, jer sam o tome pisao, iz ovog odgovora se jako jasno vidi:

1. Država se priprema da počne da prodaje poljoprivredno zemljište

Očigledno se ne želi više čekati na restituciju nego se želi prihodovati (procena je preko milijarde Eura) prodajom poljoprivrednog zemljišta. Inače zašto bi se uopšte razmišljalo o „drugoj mogućnosti“ i izmeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu ako je današnji Zakon vrlo jasan da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne prodaje nego samo može davat u zakup. Znači Ministar Glamočić je dobio još jedan težak zadatak od nalogodavaca da pored ukidanja 6 hiljada dinara subvencija, promene Zakona o GMO, takodje pripremi javnost i legislativu da se poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu počne prodavati.

2. Ministartvo (ili samo Ministar) ne razume suštinu evropskih integracija

Kako drugačije objasniti tu stalnu želju i potrebu da se razmišlja u pravcu kako će Srbin sve da prevari i da ispadne najpametniji. To postoji samo u vicevima, ali ne i u relnosti. Ministar mora da razume šta je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i šta znači otvaranje pristupnih pregovora, da to nije igra u kojoj je cilj prevariti onog drugog, nego dijalog u kome se pronalaze zajednička rešenja.

3. Ministartvo (ili samo Ministar) ne razume pregovaračke procedure

Kad se otpočnu pregovori (a i pre) svi zakonski predlozi se usaglašavaju sa EU, pri čemu EU ukoliko oceni da zemlja, u ovom slučaju Srbija, radi nešto suštinski protiv evropskih vrednosti i uspostavljenih pravila, ona po pravilu prekida pregovore u tom poglavlju dajući rok da se ta greška (benchmark) ispravi. Zato je nemoguće a i glupo i pokušavati raditi nešto na svoju ruku bez konsultacija sa EU.

Ostavite komentar