Podeli

Jabuka u delima “velikana”

U većini slučajeva pre nego što počnem da čitam neku obimniju Studiju ili knjigu, prvo pogledam određeno poglavlje o kojem mislim da imam više znanja ili informacija i na osnovu njegovog sadržaja procenim da li je stvar uopšte vredna pažnje tj čitanja. Tako sam prošle godine dobila Sektorsku studiju iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u AP Vojvodini, i po navici, ajd da pogledam prvo šta kažu o proizvodnji jabuke a tamo stoji sledeće „Reoni proizvodnje jabuke su Severno Bački, Južno Banatski i Sremski okrug, odnosno Bela Crkva, Ruma, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Subotičko-horgoška peščara. Severno bački okrug (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš), najvedi je proizvođač jabuka u Republici Srbiji, i daje oko 10% prosečne domade proizvodnje. Najpoznatije plantaže su “Peščara”, “Majur”, “Palid” iz Subotice i “Bačka” iz Horgoša. Proizvodnja jabuke u Vojvodini se i dalje bazira na zastarelom sortimentu u kome je vodeca sorta ajdared“. Onako užasnuta pogledam još neka poglavlja, pogledam ko su autori i naravno pošto ne mogu da podnesem sve to jer mi je stalo do investicija u Vojvodini – napisala sam mail onima koji su Studiju platili….

Pre neki dan, zamolila sam da mi kupe knjigu Tržište agroindustrijskih proizvoda Dr Branislav Vlahovića. Po navici otvorim opet poglavlje tržište jabuke a tamo piše „Regionalno posmatrano najveća proizvodnja jabuke odvija se u Severno bačkom okrugu koji daje 15% domaće proizvodnje. Najpoznatije plantaže su Peščara, Majur Palic iz Subotice, Bačka Horgoš itd“.

U čemu je problem? I knjiga i studija su izdate 2010, a ovih tzv plantaža nema (zaista NEMA, nema fizički stabala) već 15 -20 godina. ALI, zato ima fenomenalnih voćnjaka na celom području, 9 novih ULO hladnjača samo u Subotici i okolini, 90% proizvodnje se izvozi….

Sve napreduje, pogotovo ono što se zasniva na privatnoj inicijativi, tržištu i znanju. Zastašujuće je što stručnjaci koji pišu Studiju koja je namenjena potencijalnim investitorima ili profesori koji pišu knjigu namenjenu studentima nemaju pojma! I prepisuju jedni od drugih! I onda to prodaju. Kome? Državnim službenicima koje baš briga i studentima koji moraju da kupe da bi položili ispit…a ionako će sutra svi postati državni službenici.

1 komentar u ovom Tekstu

  1. Profile photo of alen

    Tko to funkcioniše u državi u kojoj je sve “bajka” pa je i stručna literatura “bajkovita”

    Odgovori

Ostavite komentar