Podeli

Od asistenata savetodavca II

Ne ulazeći u raspravu niti slaganje sa bilo kime, jer sam svoje mišljenje izneo više puta na ovom blogu objavljujem pismo koje sam dobio na svoj meil.

Postovani
Molimo Vas da objavite nas odgovor ministru Knezevicu, na njegovu objavu o razlozima otkazivanja angazovanja agronoma. Pismo Vam saljemo u prilogu.

Unapred zahvalni,
agronomi asistenti

Pismo

U svom obracanju javnosti navodite dve stvari kao razlog otpustanja 1658 diplomiranih agronoma, vrlo slabim argumentima.

Vi ne mozete da finansirate “megalomanske projekte predhodne vlade” i  smatrate da je “bolje novac za finansiranje agronoma dati direktno poljoprivrednicima”.

Poznata je tradicija da u Srbiji  svaka nova vlada nipodastava sve pecate rada predhodne vlade, kako lose tako i one dobre, pa tako ni mi nismo izuzetci. Kako nas ne zanima politika nego struka, o “megalomanskom” projektu smo nedavno izneli nase misljenje putem medija. Slazemo se da je projekat verovatno bio namenjen za predizbornu propagandu i to smo i mi naveli u nasem pismu. Mozda bez ikakve namere, angazovanje agronoma se pokazalo kao koristan i znacajan potez za poljoprivredu. Tome u prilog govori podrzavanje poljoprivrednika i odlican odziv za saradnju. Nama se obraćaju za sve primedbe u radu zaposlenih u poljoprivrednim institucijama, kod nejasnoća u vezi uredbi, kredita, bespovratnih sredstava i nama ukazuju na probleme koji dovode do lošeg stanja u poljoprivredi, a isto tako pokazali su spremnost da sarađuju sa agronomima u zajedničkom rešavanju problema.

U cilju opstanka, poboljsanja  i racionalizacije troskova ovakvog nacina servisiranja poljoprivrednika ponudili smo sledece resenje:

– smanjenje broja agronoma i povecanje teritorije po agronomu radi vece ucinkovitosti i smanjenja troskova
– postavljanje stucnog, a ne partijskog kadra iz oblasti poljoprivrede na celu projektnog tima
– razmatranje izvestaja agronoma o stanju na terenu, jer na kraju krajeva, mi i predstavljamo glas poljoprivrednika kao karika izmedju njih i ministarstva.

Sto se tice iznosa troskova koje spominjete, jedna prosta racunica govori koliko zaista kostamo poljoprivredu:
500 miliona dinara za tri meseca rada agronoma koji servisiraju nesto malo vise od 300 000 gazdinstava iznosi oko 1600 dinara po gazdinstvu. Kada se taj iznos svede na mesecno kostanje poljoprivrednika za nase angazovanje, sa dosadasnjim nacinom rada i organizacijom, izadje oko 550 dinara mesecno. To je iznos za koji Vi smatrate da ce koristiti poljoprivredi, ako se direktno da poljoprivredniku.

Trebalo bi napomenuti i da su ovakva angazovanja agronoma dala odlicne rezultate u Poljskoj, Holandiji, Nemackoj, Danskoj  i mnogim drugim zemljama, ali izgleda, po Vasem misljenju,  samo u Srbiji ne.

Mi smo svoju opravdanost dokazali, ali ocigledno je vaznije ostaviti preveliku i besposlenu masineriju ljudi u ministarstvu i agencijama nego pustiti da ljudi, koji donose rezultate, nastave da doprinose boljem radu poljoprivrednika.

Smatramo da konacnu rec treba da daju poljoprivrednici, koje i ova Vasa vlada, na celu sa Vama, ocigledno potcenjuje, donosenjem odluka bez razmatranja njihovog stava.

j

Ostavite komentar