Podeli

Predlog jedne mere agrarne politike

Život je jedno, a rad Vlade i vesti su drugo. Pre par dana od nekoliko poljoprivrednika dobila sam isto pitanje – isteklo je godinu dana od kako su  uzeli  subvencionisani kredit Ministarstva.  Šta da rade? Odmah sam im rekla „Vratite novac“. Sledio je uvek isti odgovor „Ali na TV kažu da je Vlada donela odluku da se krediti reprogrmiraju“ . „Pustite TV.. Šta kažu u banci?“ „U banci nude njihov kredit s bančinom  kamatom za isplatu ministarskog kredita…Ali Ivana na TV kažu…“..“Dobro onda predajte pismeni zahtev za reprogram u skladu sa Zaključkom Vlade od 23. avgusta…i napišite da zahtevate pismeni odgovor“. Pismeni odgovor je stigao juče u vidu Opomene da se u roku od 3 dana izmire dugovanja ili nakon toga već sledi zatezna kamata i sve redom…Ponovo pitaju šta da rade. U banci kažu da Vlada neće doneti Uredbu i ponovo nude svoj kredit. Kažu da je povoljniji i da će ponuda kratko da traje. Šta da rade? Pola dana juče ali i nekoliko sati jutros provela sam pokušavajući na nađem tračak nade da mogu da im kažem nešto ohrabrujuće. Zvala sam sve koji bi mogli možda da mi kažu da li će biti uredbe, promene ugovora s bankama, aneksa ugovora s bankama…na kraju sam zaključila da niko operativno ništa nije uradio i da oni misle da je dovoljno samo dati izjavu za medije. …Zvala sam poljoprivrednike  i rekla im „Vratite novac ili pristanite na  ponudu banke tj izmite skupi kredit da vratite jeftini“.
Život je jedno, a rad Vlade i vesti su drugo. Ovih dana uhvatila sam vesti o povećanju plata lekarima, te neće svima, nego  samo najboljima…i pomislila sam super i treba dobri da budu plaćeni…I onda mi pade danas pogled na naslov Maksimalno povećanje plata lekarima 2000 din. Dakle to je…sludiće nas sve pričama o povećanju stimulacijama i kapitacijama i dobiće 2000? Jedino što mi pada na pamet – kakvo poniženje, kakvo strašno poniženje. Većina građana će samo čuti ono povećali plate lekarima, povećali plate lekarima, povećali plate lekarima….retki će čuti da je to 2000 din mesečno, baš onoliko koliko u ovom gradu plaćamo u privatnim klinikama pregled…ne čekamo, pregledani smo sa pažnjom, svaki put nas se sete zašto smo došli…
U ovom ludilu najbolja mera agrarne politike bi bila – zaista plaćati dobre lekare…da se poljoprivrednici odreknu svih mera agrarnog budžeta kako bi lekari imali malo veće povećanje plata i volju da ih leče….jer teško da će iko ostati zdrav i normalan i to ne od suše nego od obmana koje kreira vlast.
Još juče sam pomislila – neću više pisati o tome šta oni rade…  postaću  nesretni Kalimero…ali ne mogu da odolim da ostavim nezabeležene ove laži, ludilo i poniženje koje nas okružuje.

Ostavite komentar