Podeli

Predugovor

Ministartvo finsija je objavilo Predugovor sa kompanijom Al Dahra iz kojeg smo dobili prave informacije i možemo da prestanemo da se informišemo iz izjava i novina. Velike pohvale Ministarstvu na ovom transparentnom potezu.

Šta je drugačije u Predugovoru od onoga što je pričao Ministar Dinkić i što se pričalo u medijima.

Pre svega, površine koje se prodaju i izdaju. Ne radi se o 9 hiljada za prodaju nego oko 7.945 hektaru i ne radi se o 16 hiljada hektara za izdavanje nego o oko 2.982 + 3.664 iz Morovića.

Zakup od 250 Eura će se posle deset godina uskladjivati sa maloprodajnim cenama, pri čemu cena nikada ne može biti veća od 370 niti manja od 250 Eura.

Hektari iz Morovića se daju na upravljanje Al Dahri a ona će 20% prinosa davati vojsci (???).

Sve ostalo je više manje onako kako se moglo pročitat predhodnih dana – cena po hektaru za prodaju i zakup, pravljenje Medjudržavnog ugovora zarad izbegavanja domaćeg zakonodavstva, nivo investicija (s tim da je sada nivo po hektaru povećan usled manjeg broja hektara pa dobijamo da Al Dahra treba da uloži oko 6.5 hiljada Eura po hektaru u narednih 30 godina i to 80% u investicije i 20% u obrtni kapital), nema garancija za radnike, nema obaveze ulaganja u preradu i drugo.

Na kraju ostaju pitanja koja bi bilo lepo da saznamo odgovor. Ko je odustao od inicijalnih 16 hiljada hektara zakupa i iz kojih razloga?

Al Dahra; jer ih ne interesuje zakup koji se isplati samo ukoliko proizvodiš nešto, nego samo trajno vlasništvo za budućnost kada se promeni odnos nafte i hrane; ili iz nekog drugog razloga.

Vlada; jer su uvideli da je cena niska i da se poljoprivrednici s pravom bune; jer je to jedina zemlja koja je slobodna od hipoteka za čije oslobadjanje je predvidjen drugi model; ili su tako planirali od samog početka.

Bilo kako bilo, biće zanimljivo.

Ostavite komentar