Podeli

Svi su krivi samo ja nisam

Moram da priznam da u svoj ovoj mučnoj i tužnoj priči o aflatoksinu u mleku mene ludo zabavljaju izgovori koje smišlja Ministartvo, evo, po meni, nekih najboljih.

Sve je to smislila Viktorija Grupa i njen vlasnik Milija Babović kao pozniti monopolisti. Genijalno je povezana sumnjiva činjenica da je laboratorija privatna (laboratorija pa još privatna???) i stara taktika – optuži tajkuna. Nažalost nije moglo da se dugo jaše na ovom agrumentu jer je i Ministartvo sve uzorke slala u istu tu laboratoriju a i predsednik Nikolić je već prvu nedelju svog imenovanja proveo u poseti Viktorija grupi. Zato se moralo preći na kreativnije izgovore.

Sve je to zavera monopolista i uvozničkog lobija koji želi da uništi našu proizvodnju mlekakaže Ministar pa čak i saopštava Vlada. Hmm, ako su mislili na domaće priznate monpoliste tj Salford onda zaista neko ima problem sa logikom da objasni zašto bi oni sami sebe uništavali, a možda se misli na neke svetske velike proizvodjače mleka kojima jako smeta naša ogromna proizvodnja od 0.06% udela u svetskoj proizvodnji. Isto tako monopolisti pokazuju pravu surovost jer uništavaju i ostale velike zemlje proizvodjače kao što su Crna Gora i BiH, organizovano ubacujući i njima u kukuruz i mleko aflatoksin.

Mleko je bezbedno a sve je to kreirano politički od strane opozicije, kaže se u saopšetenju Vlade posle sednice na kojoj su naši eminentni stručnjaci za aflatoksin Mrka, Velja, Mladja  i drugi uradili ELISA test i utrvrdili da je mleko bezbedno a da je sve to politički namešteno.

Aflatoksin se pojavio prvi put u mleku 15 februara kada su radjene analize od strane Pokrajinskog sekretaijata a do tada sve analize Ministarstva su bile negataivne. Verovatno je aflatoksin toliko prisutan u kukuruzu čekao neki lep datum da se pojavi, i to u toliko velikom broju, a logika je jednostavna – aflatoksin voli okrugle datume.

Državni sekretar Danilo Golubović koji je očigledno bio zadužen za velike teorije zavere, nas je uveseljavao sa starom taktikom – prikaži to kao rat Amerike i Evrope. Tako nam on, saopštava da je sve to posledica toga što EU ne želi da uvozi američki kukuruz pa je spustila nivo dozvoljene granice kao vancarinsku barijeru za uvoz. Zaboravlja, ili možda i ne zna, da postoji pravilo ekvivalentosti u okviru STO gde morate da standrad primenjujete isto na svojim i na uvoznim proizvodima. To znači po Golubovićevoj logici da je EU odlučila da maltretira svoje proizvodjače koji proizvode 58 miliona tona kukuruza zarad uvoza iz USA od 0.25 miliona tona. Možda neko i pronadje logiku.

Sjajnu visprenost je pokazao mlad stasom ali star po režimskom služenju direktor Departmana za stočarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić koji nalazi najednostavnije rešenje – negiraj sve i pravi se blesav. Tako on kao da je prespavao poslednjih nekoliko dana i celu ovu frku i radosno nam saopštava da jekoličina kancerogenog otrova aflatoksina u mlijeku u dozvoljenim granicama, kao i da nema razloga za paniku, jer može slobodno da se pije. Genijalno jer je tako jednostavno.

Nekada je dozvoljen nivo bio 0.5 a sada je 0.05 pa samim tim nije kancerogeno jedan je od osnovnih izgovora. Genijalna je ta logika izgovora – jeste kancerogeno ali nije jako kancerogeno, tj kancerogeno je u maloj meri. Znači šanse da dobiješ rak nisu velike nego male. Znači nećeš jako nego malo umreti.

Za sve je kriv GMO lobi. Kako su se oni kao krivci odjednom pojavili u drugom poluvremenu potpuno je nejasno ali pokazuje sav očaj ali i talenat onih zaduženih za smišljanje izgovora. Iako ne postoji GMO mleko, izgovor je stvarno dobar. Predlažem da se GMO optuži i za ratove devedesetih i izgubljeno Kosovo a ne samo za aflatoksine.

Svi ovi izgovori su im zasita zabavni, koliko su neargimentovani i površni. Ipak ne razumem zašto ne pokreću onaj koji zaista ima smisla a i istorijski se pokazao kao dobar – optuži komšije Hrvate, Bosance i Crnogorce. Prvo zato što su oni prvi počeli da pronalaze jedni drugima zaraženo mleko a zatim jer su odmah preduzeli adekvatne mere da se problem reši a ne bave se optuživanjem, negiranjem i nečinjenjem, pa sad argumenti i mere našeg Ministartva izgledaju kao tračarenje i prepucavanje na pijaci a ne rešavanje problema.

Što u osnovi i jesu.

Ostavite komentar