Podeli

Zamislite grad bez puteva i autobusa

Zamislite situaciju u kojoj gradonačelnik, na primer gospodin Djilas u Beogradu, odluči da pare koje prikupi od svih beogradjana raspodeli tako da ništa ne gradi, ni nova zabavišta, ni most, ni obilaznicu. Čak šta više reši i da ne popravlja puteve pune rupa, niti da kupuje nove autobuse i tramvaje.

Jednostavno reši da sve pare podeli beogradjanima: penzionerima trinaestu penziju, djacima ne samo nove udžbenike i torbe nego i patike jakne, komunalnim policajcima svakom po auto i par odela, vaspitačicama duplo veća plata …

Da li bi to vama bilo normalno i opravdano? Kakve bi posledice to imalo po grad Beograd? A po gradonačenika?
Pretpostavljam da bi razmišljali logično i rekli da jeste normalno da djaci, panzioneri, policajci i vaspitačice dobiju sve gore pobrojano ali je mnogo važnije da se gradi, zanavlja, popravlja jer samo tako mi i roba možemo da putujemo bezbedno, ugodno i brzo i da nam grad izgleda lepo i normalno. Onda će doći i turisti, razne kompanije pa ćemo imati više para, pa ćemo na kraju svima biti bolje.

A jel znate da to nije logika u poljoprivredi Srbije već evo sedma godina. Upravo toliko godina i evo već četvrti Ministar misli da je bolje da se deli keš umesto da se nešto gradi tj da poljoprivredi Srbije ne trebaju investicije. Zamislite onih neznalica u EU koji za investicije u poljoprivredu i rurlani razvoj izdvajaju 32% svog budžeta a Nove zemlje članice čak 43%. Valjda njihova sela i njihova poljoprivreda nije razvijena pa njima trebaju investicije u nove traktore, zalivne sistema, skladišta, atarske puteve … za razliku od nas koji sve to imamo.

Što je još najgore, mi hoćemo da takvu situaciju zacementiramo još dugo godina i da nikome ne padne na pamet da nešto gradi i investira. Jer dok sve druge Vlade donose Zakon o novčanim poticajima da bi naterale  sve buduće Ministare  da izdvajaju odredjena sredstva za investicije (u BiH na primer minimalno 30%) naš Predlog zakona o novčanim poticajima zakucava sve samo ne nivo investicija.

A tek agarni budžet 2013, savršeno oslikava Predlog zakona o novčanim poticajima jer se pare za investicije nalaze u targovima i to verovatno samo zato da bi, kao i svih predhodnih godina, kada ponestaje para za druge linije moglo da se uzme od ove.
A za to vreme drugi investraju i povećavaju svoju konkurentnost.

Ostavite komentar