Podeli

Zemlju seljacima.

Danas je u Somborskim novinama izašao oglas za licitaciju u kojem OPET nema državnog poljoprivrednog zemljišta koje koriste kombinati Aleksa Šantić AD i Graničar AD Gakovo. Gradske vlasti se pozivaju na sopstvenu odluku  od pre tri godine po kojoj su oni u posedu do oktobra 2013. Ministarstvo je potpisalo oglas da ne bi blokirali pristup drugom državnom poljoprivrednom  zemljištu i tako se agonija nastavlja.  Sve to što rade je protivzakonito, poljoprivrednici skupo plaćaju  (evo početna cena licitacije je u somborskom oglasu 40.000 po ha),  drugi koriste za dž,  ali na to se niko ne obazire. Oba kombinata su po modelu PKB postali  neka vrsta javnih gradskih preduzeća a na vlasti u Somboru je kao i u Beogradu  je DS (Demokratska stranka). Videćemo da li će pokrajinska DS vlast i njihova radna grupa da imaju iste kriterijume prema Al Dahri kao i prema svojim gradskim kombinatima?
Ministri finasija i poljoprivrede danima teše seljake da će i oni dobiti deo kolača. Oglas u Somboru je razotkrio da ne misle ozbiljno jer  poljoprivredno državno zemljište koje koriste kombinati NIJE dostupno poljoprivrednicima u Somboru. Ovako se i dalje ignoriše zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je jasan da SVO državno poljoprivredno zemljište mora da se dodeli na javnoj licitaciji prema programu koji naprave lokalne samouprave. Legitimno jeste da gradska vlast u  Somboru ili Beogradu misli da su kombinati bolje rešenje od seljaka ali legalno nije jer zemlju moraju staviti zemlju na tender.
Ova epizoda u Somboru je samo deo svega onog čega smo se naslušali i načitali ovih dana: da poljoprivrednicima upravljaju tajkuni, da niko ne shvata genijalnost „aranžmana“, da su svi koji misle drugačije lopovi, izdajnici ili barem idoti koji ništa ne kapiraju.  Niko se  nije udostojio da objasni kako su to u istom poslovnom okruženju  kombinati u dugovima od 3 milijarde a seljaci bogataši  tajkunčići.
Da bi se kockice cele slike složile nedostaje mnogo komada slagalice. Neki od njih su:
·         da Vlast  prestane s radikalskom retorikom  i taktikom  – svi su neprijatelji i tajkuni i kriminalci  ako imaju drugačije mišljenje od Vlasti,  te će nas hapsiti ako se usudimo samo da kažemo šta mislimo jer oni sve vide, sve znaju i svi ćemo doći na red
·         da Vlast prestane s kampanjom protiv Vojvodine.  Ne treba da posežu za  Miloševićevim receptima te   kreiraju veće probleme, mržnju i huškaju građane jedne na druge  da bi prikrili probleme koje ne umeju da reše
·         svi podržavamo  borbu  protiv korupcije ali bilo bi super da se poštuju zakoni.  Poljoprivrednici samo to traže – jednake šanse i jednaki pristup svom državnom poljoprivrednom  zemljištu pod jednakim  uslovima.

·         da se objavi Ugovor Agencije za privatizaciju i Konzorcijuma Citadel Financial Advisory i advokatske kancelarije Vuković i Partneri koji su savetnici u Projektu „Zeleni pul“kao i njihovi izveštaji pa da bude jasnije ko tu koga i šta savetuje, ko skida kajmak, i šta su preporuke državi, koja mulja godinama s kombinatima a  radnicima se bavi samo političkim  obećanjima u predizbornim kampanjama a zatim se agonija nastavlja…

·         da Vlada objavi po kojem to zakonu,  te da objavi Odluka  Vlade RS tj dokument na osnovu kojeg  je to Grad Beograd postao vlasnik Korporacije PKB, kako to PKB koristi državno zemljište besplatno i kako je to  zemljište postalo  gradsko???  Po kojem to zakonu novac od prodaje društvenog kapitala ide u preduzeće koje je prodato?

·         da ministar poljoprivrede shvati da poljoprivrednici nisu budale ni partijski aktivisti, nego da su ljudi ( i to kakvi LJUDI) resurs Srbije, barem toliko važan koliko je važan resurs poljoprivredno zemljište a jedan bez drugog ova dva resursa  ne mogu . Prosto je vidljvo  koliko se Ministar gadi Vojvodine …iako mu je cenim to što je iz Vojvodine bila valjda jedina ili već jedna od preporuka za to radno mesto.  Mnogo  bolje kvalifikacije je imao za ministra lokalne samouprave.

·         da gospodža Kalanović pročita Zakon o poljoprivrednom  zemljištu i iz njega nauči šta je to decentralizacija i da vidi kako to da primeni  u svom ministrovanju  i mani se samo prazne priče o regionalizaciji. A ako me ne bude mrzelo napisaću u posebnom blogu, ono što zna svako ko ima blage veze s ekonomijom, odgovor na njenozaprepaščeno pitanje o efektima razvijenog  razvijenog tržišta zemljišta na poljoprivredu.
itd
A taman kad se slagalica složi verujem da će Al Dahra odustati od od ovog aranžmana jer zašto bi kupili  nešto za 12 i 15000 evra po ha ako ministri po ceo dan ponavljaju da to vredi samo 5000 po ha. Ako su bogati, pa nisu blesavi.

Ostavite komentar