Podeli
Sistem zapošljavanja u državnu službu ili sistem inovacija?

Sistem zapošljavanja u državnu službu ili sistem inovacija?

U šta biste Vi uložili 3 milijarde iz agrarnog budžeta za 2012. godinu? U sistem zapošljavanja u državnu službu ili biste započeli izgradnju sistema podrške inovacijama u poljoprivredi?

Ne znam da li sam sve više obeshrabrena, sve više ljuta ili sve više nadahnuta da se bunim, menjam, predlažem kad razmišljam o državnom zapošljavanju svih agronoma? Ma drago je meni za svakog ko danas dobije posao ali nije mi drago što oni koji kreiraju politiku potcenjuju i ponižavaju poljoprivrednike a nas sve zajedno vraćaju u šestdesete godine prošlog veka….i ne samo to – oni se podsmevaju značaju znanja za poljoprivredu.

Sistemi za stvaranje, kreiranje i prenošenje znanja u poljoprivredi su evaluirali prema potrebama korisnika (poljoprvrednika, kompanija) – jer je svima na svetu jasno da su oni korisnici znanja – a ne državni službenici. Tokom šestdesetih I sedamdesetih godina to je bio sistem nacionalnih poljoprivrednih instituta (National Agricultural Research System), osamdesetih – sistem znanja i inovacija u poljoprivredi (Agricultural and Information System, AKIS) a krajem devedesetih razvio se novi koncept koji danas dominira a to je sistem inovacija u poljoprivredi (Agricultural Innovation System, AIS). I uloga države je evaluirala, a ona je da OMOGUĆI funkcionisanje sistema u skladu s potrebama poljoprivrednika a ne da određuje šta poljoprivrednici I kompanije – ma ima da znaju ili ne ne znaju…milom ili silom.

U Srbiji nema sistema, postoje paralelni svetovi….Ministarstvo nauke je pokušalo, predložilo 2010 godine dobru platform za nauku I inovacije i šta se desilo – UKINUTO je! Nastavili su da postoje paralelni svetovi državnih instituta, državnih fakulteta koji žive u svojoj stvarnosti iz šestdesetih a domet im je san o pisanju strategija za državu….i recikliranje radova… (među njima postoje izuzetni pojedinci koji potvrđuju pravilo). Postoji paralelni svet ministarstva poljoprivrede koje je 2009 podržavilo savetodavnu službu. I postoji paralelni svet poljprivrednika koji tragaju za znanjem a spremni su I da plate za njega alo im donese veći prihod. Dakle postoje delovi NARSa koji paralelno jedan od drugog funkcionišu, prva dva na – na državnim jaslama I imaju samo jednu ulogu a to je da služe sami sebi I partijama na vlasti…

Ako se prihvati jedna od dobrih definicija inovacije (Dr John Daane bivši direktor ICRA) a ona je da je inovacija korišćenje znanja da bi se stvorila nova vrednost (create value from knowledge) – onda je jasno da su svaki poljoprivrednik I svaka kompanija potencijalni inovatori a pitanje je da li im je sistem omogućio, stavio na raspolaganje konkuretnu ponudu znanja? Sistem koji podržava inovacije je mreža organizacija, kompanija, preduzetnika I pojedinaca koji su u saradnji I uz podršku javnih institucijama I politika – usresređeni da proizvedu novi proizvod, novi process, novu tehnologiju , novu formu oganizacije ….Zato nam je važna EU…važnije od svih fondova su vizija Horizon 2020, koncept Bioekonomije i slično…Vizije I koncepti koji se zasnivaju na potrebama ekonomije a ne na samozadovoljstvu profesora I političara.

Ostavite komentar