Podeli
Šta će biti sa 2000 agronoma savetodavca?

Šta će biti sa 2000 agronoma savetodavca?

Ili da pitanje postavimo drugačije: Koja kombinacija Vlade i Ministra treba da se desi da oni ostanu na svojim poslovima?

Prošlo je još malo pa godinu dana kako je Ministar Petrović odlučio i neverovatno brzo sproveo u delo zapošljavanje svih nezaposlenih agronoma u Srbiji. Isto tako brzo su se svi uverili koliko je to sve suludo i besmisleno. Čak šta više seljaci od njih dobili samo dosadna, beskorisna pitanja, od kojih je ovaj poslednji upitnik na 72 strane vrhunac bespotrebnog mučenja i seljaka i agronoma. Jedina korisna stvar koju su odradjivali bila je vezana za popunjavanje obrazaca za gorivo, ali to je funkcionisalo još u vreme Miloševića a naročito posle i bez agronoma, jel zamiste seljak je u stanju da popuni obrazac sam. Nekoliko puta su došli u Beograd da apludiraju Ministru i to je sav učinak.

Ukoliko bi se htelo razmišljati konstruktivno pa ih zasta iskoristii za nešto pametno (ako neko ima ideju?), tada se nalazi na barijeru da treba izgraditi sitem i da ljudima ipak treba nekakva logistika na primer 2000 stolica i stolova, da ne kažem kancelarija ili kola. Raditi od kuće je lepo ali ne i efikasno.

Pre nego što odgovorim na postavljeno pitanje sa početka teksta važno je znati još nekoliko stvari:

Prvo, da svi agronomi imali svog formalno zaduženog kordinatora iz neke od poljoprivrednih stanica ali i tkz. partijskog korordinatora koji je obično bio iz opštinskog DS odbora, najčešće bez ikakve veze sa poljoprivredom. Kako su mi mnogi agronomi rekli, on je taj od kojih me ja zaposlio, pa samim tim on me može i otpusti, zato najpre treba slušati njega.

Drugo, da je je neto plata agronoma 40 hiljada dinara + dažbine državi + bonusi koje nekako skoro svaki dobije + 18 hiljada + 5 hiljada za putne troškove. Koliko je tačno budžet opterećen teško je reći ali kada pomnožite sve ove troškove sa 2000 (valjda ih je toliko, ni to ne može da se sazna) x 12 mesci dobijete trošak od ne manje nego 2.5 milijarde dinara ili preko 20 miliona Eura.

Treće, najveći broj agronoma je iz Centralne Srbije.

Koja je najbolja opcija za agronome a koja za Srbiju? Ukoliko se formira Vlada u kojoj će stožer biti DS logično je da će agronomi ostati na poslu, jer su ih oni zaposlili i bilo bi glupo kada bi ih oni otpustili već posle završenih izbora. Medjutim to i nije baš potpuno tako. U stvari to jeste tako ukoliko Ministartvo poljoprvrede pripadne „šabačkoj vezi DS“, dok ukoliko to bude „vojvodjanska DS struja“ situacija je malo komplikovanija, jer će oni razmišljati: „to je samo bacanje para i bolje da za te pare napravimo npr 40-tak ULO hladanjča od 1.500 tona ili da subvencionišemo kupovinu na hiljade traktora, jer iovako te pare idu u centralnu Srbiju“. Naravno da će se šabačka struja pobuniti jer je to njihov projekat, pa će arbitražu da vrši premijer. Ukoliko je to Tadić, nemam pojima kako će on rezonovati. Ukoliko je to Dačić prilično sam siguran da će se on odlučiti na štednju jer to nisu male pare i biće srećan da može da ih upotrebi za neke druge, njemu značaijnije, prioritete umesto da finasira neku DS propalu a skupu priču.

Ukoliko se formira Vlada oko SNS, logično da će oni želeti da naprave neke svoje programe za te pare nego da finsiraju mrežu agronoma koji imaju svoje DS partijske koordinatore.

Tako, kako god da okreneš agronomima je teško predvideti dobru poslovnu budućnost u postojećem statusu. Naravno pod uslovom da se budući politički akteri ponašaju ekonomski i politički racionalno.

E tu je agronomima najveća šansa za ostanak na poslu.

 

 

Dodatak Veličina
Upitnik.pdf 588.63 KB

Ostavite komentar