Podeli

Odbijena koncentracija u šećernom sektoru!?

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije nije dozvolila spajanje šećerana Sunoko, u vlasništvu MK grupe i Helenik šugar industrije. Odluka je potpuno očekivana iz ugla: (1)stvorenog okruženja za poslovanje; (2) neospornog udela od 80% u tržištu otkupa šećerne repe i proizvodnje šećera posle koncentracije; (3)  političke osetljivosti odluke i političkog momenta njenog donošenja; (4) svesnosti da ne postoji kapacitet u Komisiji i pravnom sistemu da se adekvatno prati zloupotreba monopolskog položaja i sprovedu sankcije; (5) hrabrosti Komisije da, ukoliko su postojali, se odupre pritiscima.
Komisija je vrlo dosledno sprovela proceduru (istina trebalo joj je čak pet meseci), za razliku od brojnih predhodnih slučajeva. U procesu konsultacija bili su uključeni svi zainteresovani. Upravo zato nema razloga da sumnjamo u ispravnost odluke Komisije.

Mene lično čudi način na koji je advokatska kancelarija i Sunoko ubedjivala Komisiju da neće zloupotrebljavati monopolski položaj. Priča o tome da će se jedna od šest šećerana zatvoriti je …naivna. Pa svako zna da se u preostalih pet može povećati proizvodnja do nivoa jedne ugašene. Isto tako razrada cenovnih formula koje se vezuju za EU tržište je vrlo komplikovana i teška za kontrolu.

Po meni, prvo, trebalo je vrlo jednostavno objasniti da država ima način da ovo tržište uredi ukoliko se jave bilo kakve cenovne anomalije bilo jednostavnim (stalnim ili privremenim) otvaranjem tržišta, ili komplikovanim uvodjenjem EU šećernog modela.

Drugo, što je Komisiji advokatski tim trebao da pokuša da objasni – da je tržište šećera toliko već koncentrisano da bukvalno postoje nekolicina proizvodjača u Evropi i da ukoliko Srbija želi da ostane na mapi proizvodjača šećera neophodno je da poveća konkurentnost tj snizi cene koštanja, što je prilično teško sa ovako malim preradnim kapacitetima po fabrici, gde samo jedna fabrika (Senta) proizvodi 100.000 tona šećera godišnje, što je neka donja granica proizvodnje po fabrici u EU.

Nedavno sam radio sa britanskom konsultantskom kompanijom koja je lider u procenama tržišnih kretanja poljoprivrednih berzanskih roba i koja pored toga što radi za najveće svetske kompanije radi i utvrdjivanje referentnih tržišta za Komisije za zaštitu konkurencije. Sećam se njihove priče kako su pre nekoliko godina radili procenu referentnog tržišta šećera i udela posle koncentracije za dve države i utvrdili da postoji udeo koji je značajno veći od dozvoljenog ali im je u oba slučaja preporuka bila da se koncentracija dozvoli. U oba slučaja države ih nisu poslušale i oblile su koncentraciju. Danas se u tim država ne proizvodi šećer.

Da se razumemo ne mislim da je Komisija pogrešila, nego da su Sunoko i njegov advokatski tim pogrešili.

Ostavite komentar