Podeli

Samo je plasman problem

Fenomenalna izjava Predsednika Borisa Tadića da nam je osnovni problem u poljoprivredi plasman i da će država da pomogne da se problem reši, može se slobodno meriti sa nedavnim biserima Ministra Slobodana Milosavljevića.

Dokle god ne shvatimo da je nemanje tržišta posledica i dokle god razmišljamo na način „mogu ja da proizvedem koliko hoćeš samo da imam plasman“ a ne kako da spustim cenu ili poboljšam kvalitet, imaćemo problem plasmana pa bio to kupus, šunka ili YUGO. Srbija nema problem plasmana, jer su joj bescarinski otvorena sva najveća tržišta, nego problem konkurentnosti svojih proizvoda.

Medjutim, nije problem izjava i nerazumevanje tržišnih mehanizama od strane Predsednika i Ministra, koliko je problem da je država zaista rešila da pomogne u plasmanu poljoprivrednih proizvoda na način da je u budžetu namenila milijardu dinara za kupovinu poljoprivrednih proizvoda. Znači kad neće naši gradjani da jedu mnogo više i stranci da kupe naše proizvode da bi se povećala potrošnja tj. Plasman, tu je država – kupiće ona i konačno će i ona da ima svoj paradajz, šargarepu i suncokret? Agrarnim budžetom 2007 su ukinute strukturalne mere povećanja konkurentnosti kroz podršku investiranju, znanju i uvodjenju novih tehnologija i prešlo se na jednostavna rešenja – kaži koliko košta, država kupuje.

 

Ostavite komentar