Podeli

Tržišne i druge igre oko cene suncokreta

Kakva je cena suncokreta u Srbiji u odnosu na druge zemlje?

Teško je u ovom momentu reći sa preciznošću jer žetva nije počela kod zemalja najvećih konkurenata, ali informacije koje se dobijaju govore da će cena ovogodišnjeg roda biti značajno niža nego predhodne godine ali ne i toliko niska kao što su to ponudili uljari u Srbiji.

Kako se onda u Srbiji formirala tako rano i tako niska cena?

Od kada je tržišne poljoprivrede u Srbiji, nikada uljare nisu izašle ovako rano sa cenom suncokreta. Obično se ona formira, kao i u slučaju drugih kultura koje se “predaju” otkupljivačima, u samoj žetvi. Ove godine je Viktorija grupa, koja otkupljuje najveće količine suncokreta, izašla sa cenom od 24 dinara više od mesec dana pre žetve. Zašto – da bi osigurala nisku cenu. Ako bi neki manji otkupljivač izašao prvi i ponudio npr 35 dinara, svi bi se obrušili na najvećeg koji nudi samo 24. Ovako druge kompanije mogu samo da prate te cene jer ukoliko su imali nameru da plate više, to sada ne mogu jer inače neće biti konkurentne. Slična situacija se desila i pred žetvu 2009 godine kada su druge kompanije i imale nameru da plate suncokret više ali usled intervencije Viktorije , koja je postavila novi reper za cenu ulja, to se nije moglo. O tome sam pisao 2009 godine https://agrarije.com/blog/ulje-osamdeset-dinara

Pa šta je u tome loše da suncokret rodi i da bude jeftin, dobro je za siromašnu Srbiju da ulje bude jeftino.

Problem je u tome što jeftin suncokret ne mora da znači i jeftino ulje. Cenu ulja na domaćem tržištu ne definiše koliko je plaćen suncokret nego: (1) mogućnost uvoza i (2) postojanje domaće konkurencije. Medjutim znamo da na uvoz ulja postoji carina od 30%, da postoji mali broj uljara i vrlo nizak kapacitet Agencije za zaštitu konkurencije. Upravo zato se ja ne bi kladio da će cena ulja na domaćem tržištu da bude niska.

Država ne treba da se meša u tržšte i ona u ovom slučaju ne može ništa da uradi, sem da moderira pregovore izmedju uljara i proizvodjača?

Naravno da ne treba se meša, ali ona se stalno meša. Pre je davala milione Eura za izvozne subvencije. Prošle godine je zabranila izvoz suncokreta da bi cena uljarama bila niža. Danas se meša tako što visokom carinom štiti proizvodjače ulja, a ne potrošače.

Znači nekako uvek država u lancu proizvodjač suncokreta / uljara / potrošač se odluči da štiti uljaru pa čak i onda kada ona plaća najnižu moguću cenu za suncokret. Ako već država kaže da ne može ništa da uradi da pomogne proizvodjaču, može li makar onda da pomogne potrošaču. Jer ako je već uljara otkupila najjeftniji suncokret u Evropi valjda mogu i da naprave najjeftinije ulje u Evropi i onda im savršeno ne treba carina od 30%.

Ostavite komentar