Podeli
Ariljska malina

Ariljska malina

ARILJSKO MALINOGORJE

Područje na kome se gaji i proizvodi Ariljska malina zove se Ariljsko malinogorje i obuhvata oblast opštine Arilje i susednih sela koja se sa njom graniče. Nalazi se na jugozapadu Srbije, u području između Zlatibora, Zapadnog Pomoravlja, Dragačeva i Starog Vlaha a sa severa je ograničeno tokom reke Đetinje.

OD AMERIKE DO ARILJA

U Srbiji se početak gajenja maline vezuje za kasni XIX vek, tačnije 1880. godinu. Smatra se da su srpski iseljenici doneli prve značajne sorte iz SAD-a i to najpre u valjevski, a potom i u čačanski kraj. Početak robne proizvodnje vezuje se za kasne pedesete godine XX veka, kada se i definišu oblasti gajenja, prvenstevno u ariljskom, podrinjskom i podkopaoničkom kraju.  U Ariljskom malinogorju prva robna proizvodnja je počela 1957, dok se  ozbiljnijoj robnoj proizvodnji pristupilo sa izgradnjom hladnjače 1973 – 1974. godine.

ZANIMLJIVO

Prvi žbunovi maline u Srbiji zasađeni kao ukrasna biljka po okućnicama i baštama imućnih ljudi i ljubitelja voćarstva.
MALINA: CRVENO ZLATO

Plodovi najzastupljenijih sorti u ariljskom području su srednje krupni do krupni, gde svaki teži 4-5 grama, čvrstog mesa koje je dobrog kvaliteta, prijatne arome i slatko nakiselog vinastog ukusa. Sadržaj suve materije u svežim plodovima maline i međusobni odnos najvažnijih sastojaka predstavlja osnovni parametar za merenje kvaliteta, upotrebne vrednosti i vrednosti u tehnološkom smislu. 

ARILJSKI METOD

Među malinarskim stanovništvom ovog kraja zaživeo je posebni način uzgajanja – ‘’ariljski metod gajenja maline’’.  Zasadi u Ariljskom malinogorju se po svojoj veličini mogu svrstati u male komercijalne zasade,  gde je zastupljena samo po jedna sorta. Ključnom merom smatra se uklanjanje prvih serija izdanaka. Dugo vremena osporavana u naučnim krugovima, mera je osamdesetih godina počela da se široko primenjuje kako u zemlji, tako i u svetu. Obavljena na vreme i adekvatno, omogućava visoke prinose vrhunskog kvaliteta. Ovako se postiže nesmetan razvoj plodova, usmeravanje      hranljivih materija u rodne izdanke, bolje osunčavanje šalira, bolja zaštita od štetočina i lakša berba. Nakon ručne berbe, većina plodova   (preko 90 procenata)   se   trenutno   zamrzava u hladnjačama.


Najveća  površina  zasađena malinom je 4,5 ha, a vlasnik, Milomir Stojić iz Mirosaljaca je višegodišnji svetski rekorder po prinosu po jedinici površine koji se kreće od  25 do 32 t/ha u  proizvodnji bez navodnjavanja.

SVETSKI PRIZNATI KVALITET

Kombinacija raznolikih karakteristika reljefa, guste hidrološke mreže i klimatskih obeležja stvara uslove u kojima ovaj plod dobija specifični kvalitet i svojsta priznata od kupaca sa domaćeg i svetskog tržišta. Povoljni prirodni uslovi ariljskog područja i spremnost poljoprivrednih proizvođača da prihvataju posebne tehnologije gajenja, omogućili su stvaranje prepoznatljivog kvaliteta i visokih prinosa Ariljske maline.


Ariljska malina.pdf 

Ostavite komentar