Podeli
Evropska Unija subvencioniše skladištenje svinjskog mesa u privatnim skladištima

Evropska Unija subvencioniše skladištenje svinjskog mesa u privatnim skladištima

Problemi na tržištu svinjskog mesa u EU postoje u poslednjih godinu i po dana, kako je izgubljeno jedno od najvećih izvoznih tržišta zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Nivo proizvodnje u EU, umesto da bude smanjen, čak je i povećan zbog specifičnosti proizvodnje. Ovo je, uz smanjenu potražnju na tržištu, gubitkom dela tržišta, dovelo do rekordno niskih cena svinjskog mesa. Postalo je neizbežno da se određene količine mesa sklone sa tržišta, jer je cena već neko vreme ispod referentnog nivoa definisanog uredbom od decembra 2013. godine.

Mera ima za cilj da pokrije deo troškova skladištenja mesa u privatnim skladištima i tako smanji pritisak na EU tržište. Subvencionisaće se skladištenje deset kategorija proizvoda u trajanju od 3 do 5 meseci. Komesar za poljoprivredu Fil Hogan objavio je da je mera paketa pomoći farmerima u EU od 500 miliona € proširena, te će obuhvatati i svinjsku mast, jer su velike količine ovog proizvoda izvožene u Rusiju.

Zahtevi za subvencionisanje skaldištenja u privatnim skladištima se mogu podnositi od 4. januara 2016. godine, minimalne količine po podnosiocu iznose 10 t mesa sa kostima i 15 t ostalih proizvoda. Države članice dva puta sedmično izveštavaju komisiju o uskladištenim količinama.

Ostavite komentar