Podeli
Kina označila prehrambenu sigurnost kao jedan od najvećih izazova u narednoj deceniji

Kina označila prehrambenu sigurnost kao jedan od najvećih izazova u narednoj deceniji

Zaključak Centralne konferencije posvećene radu u ruralnim područjima odnosi se na neophodnost obezbeđivanja proizvodnje hrane u dovoljnim količinama kako bi se naciji obezbedila prehrambena sigurnost, gde bi se pomenuto obezbeđivanje vršilo pre svega kroz zemljišne reforme.

Vlasti u Pekingu su identifikovale problem prehrambene sigurnosti kao jedan od najvećih izazova u narednoj deceniji. Usled brzog industrijskog razvoja, velike površine se pretvaraju u industrijske zone, urbana područja se šire na račun poljoprivrednog zemljišta, a sa druge strane, nacija sa visokom stopom nataliteta ima rastuću potrebu za hranom. Rešenje problema će se potražiti u strukturnim reformama agrara kojima je osnovni zadatak postizanje prehrambene sigurnosti.

Vlada je nizom mera omogućila farmerima korišćenje državnog zemljišta, odredila minimalnu površinu zemljišta na kojoj se mora proizvoditi hrana, a najavljene su mere za podsticanje intenziviranja proizvodnje, smanjenje troškova, poboljšanje plasmana kroz obezbeđivanje pristupa vodećim industrijskim regionima i smanjivanje zaliha hrane na farmama. Biće pokrenut pilot program za razvoj tržišta kredita kroz omogućavanje korišćenja zemljišta i privatne svojine kao sredstvo obezbeđenja kod banaka.

Ostavite komentar