Podeli
Podsticanje konkurentnosti i fer trgovine bez izvoznih subvencija: UN FAO pozdravio sporazum STO u Najrobiju

Podsticanje konkurentnosti i fer trgovine bez izvoznih subvencija: UN FAO pozdravio sporazum STO u Najrobiju

Na desetoj ministarskoj konferenciji Svetske trgovinske organizacije, održanoj polovinom decembra prošle godine u Najrobiju, donete su, pored ostalih, odluke koje će značajno uticati na trgovinu poljoprivrednim proizvodima u svetu.

Radi unapređenja konkurentnosti izvoznih proizvoda i uspostavljanju istih uslova za sve, doneta je odluka o ukidanju svih oblika izvoznih subvencija (treći stub Sporazuma o poljoprivredi) u svim zemljama do 2018. godine. Zemljama u razvoju dozvoljeno je postojanje javnih skladišta zarad osiguravanja prehrambene sigurnosti. Usvojen je Specijalni zaštitni mehanizam (SSM) za zemlje u razvoju, a koji mogu koristiti kada se suoče sa prekomernim porastom uvoza ili neprirodno jeftinim uvozom.

Generalni direktor UN FAO Hoze Grasiano da Silva pozdravio je donošenje sporazuma i naglasio važnost definisanja jasnog okvira u svetskoj trgovini kojim će se uspostaviti balans između prehrambene sigurnosti zemalja i očuvanja trgovinskih odnosa i sporazuma u međunarodnoj trgovini. Potrošnja i proizvodnja poljoprivrednih proizvoda nastavlja da evoluira, globalna trgovina hranom je sve važnija, naročito zbog sve veće integracije zemalja, porast neizvesnosti u pregovorima radi uspostavljanja ravnoteže između nacionalnih i internacionalnih zahteva – sve su to ključni argumenti za veće učešće svih zemalja u svetskoj trgovini, za otvaranje zemalja, sagledavanje posledica i stavljanje međunarodne trgovine u funkciju zadovoljenja prehrambene sigurnosti.

Ostavite komentar