Podeli
Zimsko savetovanje farmera – Tara 2016

Zimsko savetovanje farmera – Tara 2016

Klub100P-Tara2016Na Tari je od 24. do 30. januara klub poljoprivrednika 100 P Plus organizovao 12. Zimsko savetovanje farmera. Savetovanje ima za cilj da predstavi nove tehnologije, promene u agrarnoj politici, ali pre svega služi poljoprivrednicima da razmene iskustva o proizvodnji, da prikupe informacije o cenama semena, mehanizacije, da se obaveste o kreditima…

Voja Malešev, predsednik Kluba 100 P Plus,  prilikom otvaranja Savetovanja,  osvrnuo se na poljoprivrednu godinu između dva savetovanja i na aktivnosti Kluba. Nepogode koje su izazvane sušom i poplavama su imale manji uticaj na poljoprivredu od agrarne politike – umanjene subvencije na 20 ha, neisplaćene subvencije i na 20 ha, smanjeni agrarni budžet za 2016, IPARD nekoliko godina u prošlosti u najavi i nekoliko godina u budućnosti ni na vidiku… Ipak, 2015. godina će biti zapamćena po usvojenom zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji praktično ostavlja članove Kluba bez pristupa državnom poljoprivrednom zemljištu. Od aktivnosti Kluba istakao je putovanje u Holandiju, 11. SPIT u Kaću na kojem je pred 500 posetilaca prikazano 130 mašina, savetovanje o proizvodnji pšenice, posetu sajmu u Hanoveru. Zimska brazda znanja nije održana zbog protesta poljoprivrednika. Klub je prošle godine uveo takmičenje u proizvodnji kukuruza. Pojedine firme poput Titana, Horša, Đenerali osiguranja i ProCredit banke odobravale su popuste članovima Kluba koji su pokazali važeću člansku kartu.

Uvodno predavanje - Goran Živkov

Uvodno predavanje na 12. savetovanju održao je programski direktor SEEDEVa i urednik Agrarija, Goran Živkov, koji je govorio o trendovima u kretanju cena poljoprivrednih proizvoda, a osvrnuo se i na agrarnu politiku.  Živkov je predstavio procene da će cene žitarica, mleka i mesa do 2024. ostati na relativno niskom nivou. Imajući u vidu potrebne procedure i iskustva drugih zemalja, pre svega Hrvatske, smatra da su najave ministarke da će prvi konkursi za IPARD biti objavljeni u prvoj polovini godine, novi pogrešni signal koji se šalje javnosti i poljoprivrednicima. Takođe je vrlo detaljno obrazložio na primeru Hrvatske i Slovenije da velike subvencije nisu garant napretka poljoprivrede, ali da su pogrešne subvencije koje privileguju pojedine sektore (stočarstvo), kao u Srbiji, siguran način da se konačno potpuno upropasti sektor.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede, Danilo Golubović, zamerio je klubu 100 P Plus što se aktivnije ne uključi u predstavljanje poljoprivrednika pred Ministarstvom. On je naglasio napore pregovaračkog tima da što bolje predstavi poljoprivredu Srbije u pregovorima sa EU. Golubović je najavio otvaranje  laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka i osvrnuo se na neistine koje pojedinci iznose u javnost, a tiču se kvaliteta mesa.

Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, predstavio je program subvencija Pokrajinske Vlade, koji je vrlo sličan prethodnoj godini, ističući da će doći do blage preraspodele sredstava u zavisnosti od iskustava vezanih za potražnju iz prethodne godine.

Profesor Martinov je predstavio omaž poljoprivrednoj tehnici pokazujući da, iako se stanovništvo, pa samim tim i potražnja za hranom, u svetu intenzivno povećava, procenat gladnih ljudi nikad nije bio manji. I konstantno se smanjuje. Razlog su tehnološke inovacije od koji je veliki broj u poljoprivrednoj tehnici i mehanizaciji.

Ostavite komentar