Podeli
El Ninjo efekat – sve veći uticaj na trgovinu u sektoru hrane i poljoprivrede

El Ninjo efekat – sve veći uticaj na trgovinu u sektoru hrane i poljoprivrede

El Ninjo – Južna oscilacija (El Niño Southern Oscillation – ENSO) je poremećaj sistema atmosfera-okean u tropskom delu Pacifika i ima značajne posledice na klimu i vremenske prilike širom planete. Odnosi se na cikluse smene toplih i hladnih temperatura i promene pritisaka merenih na površini Pacifičkog okeana i to na centralnom tropskom pojasu i na istočnom delu okeana. ENSO ima dve faze: El Ninjo i La Ninja.

El Ninjo je topla faza ENSO i povezana je sa pojavljivanjem tople vodene mase koja se razvija u centralnom i južnom Pacifiku, a zahvata i pacifičku obalu Južne Amerike. El Ninjo je praćen visokim vazdušnim pritiskom u zapadnom Pacifiku i niskim pritiskom u istočnom. Efekti El Ninja se najviše osećaju u vremenu oko Božića, te se i naziv ovog fenomena odnosni se na malog Isusa Hrista (dečak na španskom jeziku). La Ninja (devojčica) je hladna faza ENSO, odlikuje se visokim pritiskom i nižim temperaturama od prosečnih u istočnom Pacifiku i niskim pritiskom u zapadnom. ENSO ciklusi El Ninjo i La Ninja izazivaju globalne promene u temperaturi i padavinama. U poslednje vreme, zbog promene klime usled globalnog zagrevanja, ovi fenomeni su znatno ekstremniji u svojim manifestacijama. Poslednjih decenija  broj pojava El Ninja je u porastu, a La Ninje u stagnaciji. Poznato je da postoji cikličnost fenomena, ali je u prošlosti bilo jako teško predvideti početak, trajanje ili intenzitet manifestacije. Značajan napredak u naučnim istraživanjima i razvoju tehnologije omogućio je precizniji monitoring pojave. Praćenje temperatura na površini okeana omogućava tačnije određivanje početka fenomena, procenu intenziteta i posledica koje će izazvati.

Ova pojava najviše pogađa zemlje južne hemisfere, po čemu i nosi naziv. Ipak, uticaj se oseća u celom svetu, i to najviše u rastu cena hrane i zaštiti od globalnog zagrevanja. Najpogođenije su zemlje u razvoju na obalama Pacifika čija se privreda u dobrom delu oslanja na poljoprivredu i ribarstvo. Fenomen ENSO prouzrokuje obilne kiše, poplave i ekstremno toplo ili hladno vreme, pojavu ciklusa suša i poplava koje mogu izazvati ozbiljna oštećenja infrastrukture, mostova i puteva. El Ninjo može trajati od nekoliko meseci do dve godine. Kada traje veći broj meseci dovodi do zagrevanja velike količine vode, što smanjuje dejstvo istočnih vetrova pasata. To dalje prouzrokuje izostanak ili značajno smanjenje mešanja površinske i duboke hladne vode koja je bogata hranljivim sastojcima – što dalje ima značajne ekonomske posledice, posebno na sektor ribarstva.

Veliki gubici i štete beleže se i u poljoprivrednom sektoru. Štete u stočarstvu su prouzrokovane zoonozama i bolestima koje se prenose ili su prouzrokovane hranom. Povećan je i broj biljnih bolesti i štetočina što negativno utiče na poljoprivredu. Dešavaju se i značajna oštećenja poljoprivredne infrastrukture i požari. Sve ovo dovodi do nestabilnosti cena namirnica, rasta inflacije i ugrožavanja ponude usled smanjenja proizvodnje. S druge strane, indirektno može da izazove socijalne nemire širih razmera, naročito u zemljama gde se veliki deo stanovništva bavi poljoprivredom, kao i u zemljama koje zavise od uvoza hrane.

Uticaj El Ninja na cenu poljoprivrednih proizvoda izražen kroz grupe namirnica
Uticaj El Ninja na cenu poljoprivrednih proizvoda izražen kroz grupe namirnica

Ostavite komentar