Podeli
Gložan

Gložan

Vrlo složan

Selu Gložan bolje bi pristajalo ime Složan, jer u njemu nema gloženja, ali zato ima puno sloge i zajedničkog rada. Ova mala igra reči zapravo ne važi samo ili ni pre svega na srpskom, nego i na slovačkom. „Gloženje“ se, naime, na slovačkom približno izgovara kao „hloženje“, a „složno“ kao „zložnje“ (piše se malo drugačije, ali da sad u to ne ulazimo). Svejedno, i posle ovog malog izleta u lingvistiku, konstacija iz prve rečenice ovog teksta ostaje da važi. A sa igre reči prelazimo na – igru nogu.

Naime, Gložan je poznato kao mesto gde se organizuje Festival slovačkog folklora „Tancuj, tancuj“. Naravno, nije tu samo reč o pesmi i igri, tj. zabavi, nego i o (ozbiljnom) poslu na očuvanju tradicije i kulture vojvođanskih Slovaka u najširem smislu te reči. Ali, i kad je ozbiljno ne znači da nije zabavno. Jer, sve više se promovišu i slovačka tradicionalna gastronomija, posebno slovački kulen, svadbena kisela čorba, svadbeni kolač, sarma pripremana u furuni i slično. U poslednje vreme, izveštavaju meštani Gložana, „postoji namera da se osnuje zadruge za pravljenje tradicionalnih kolača i torti, posebno doboš torte“. Mašala!

Ne treba sigurno posebno isticati da se u Gložanu ipak najviše i najozbiljnije – radi. Najveći broj domaćinstava bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno povrtarstvom. Selo je naročito poznato po proizvodnji paprike babure, kvalitetne aleve paprike za kulen, proizvodnji krompira, a poslednjih godina i po proizvodnji rasada povrća i cveća. Svake godine radi promocije proizvodnje paprike u selu se organizuje manifestacija Dani povrća. To se dešava polovinom avgusta. Međutim, pre toga Udruženje poljoprivrednika organizuje još dve velike akcije. Naročito je retka i važna ona prva, na početku proleća – ravnanje poljskih puteva. U maju se, „radi pospešivanja diverzifikacije poljoprivredne proizvodnje“, organizuju Dani cveća. Prošle godine održana je po prvi put, sa namerom da postane tradicionalna, jedna zaista nesvakidašnja manifestacija – Svečanosti krompira. Reklo bi se da meštani Gložana ništa ne prepuštaju slučaju. Vidi se to i po načinu na koji su uredili selo, jer u njemu postoji kompletna infrastruktura: putevi, pešačke staze, vodovod, kanalizacija, električno osvetljenje, gasna mreža. Potvrđuje to i činjenica da u selu aktivno radi čak 15 udruženja građana. I „kao šlag na tortu“ podatak da lokalni fudbalski klub „Budućnost“ ima dva tima – muški i ženski. Koji složno treniraju.

Osnovni podaci
Površina: 27.9 km2 2,002 stanovnika 71 stanovnika po km2

Ostavite komentar