Podeli
Hum

Hum

Selo koje ima čuku

Selo Hum se nalazi u neposrednoj blizini Humske čuke. Humska čuka predstavlja praistorijski lokalitet i pripada bronzanom dobu. Od 1949. godine ovo arheološko nalazište je pod zaštitom države, a 1979. proglašeno je za kulturno dobro od velike vrednosti. Stanovnici sela se trude da očuvaju i održe ovaj lokalitet u što boljem stanju. Ovo su, dakle, suve činjenice.

Ali u dobro poznatom i široko rasprostranjem, naročito sportskom, žargonu često se za nekoga ko se bori srčano kaže da – ima „čuku“. Tako se, eto, malo slobodnije govoreći, i za meštane Huma, kao ljude koji se bore da njihovo selo bude što bolje i uspešnije, u tom, dvostrukom smislu, može reći ono što je zapisano u naslovu ovog teksta.

Danas Humljanima u svakodnevnoj borbi za opstanak i napredak, kako sami kažu, pomaže blizina grada Niša. S druge strane, i s obzirom na krizu kroz koju je ovaj nekada veliki industrijski centar poslednjih decenija prošao, Niš ipak ne može da im bude ni jedini ni glavni oslonac. Dakle, i ovde važi staro pravilo „u se i u svoje kljuse“ pa selo sve više nastoji da samo pronađe svoj put, odnosno da profiliše i izgradi svoj privredni potencijal. Tako su poslednjih godina stanovnici Huma, po sopstvenim rečima, sebi „dodelili ulogu u jačanju i unapređenju voćarstva pa svake godine niču novi, moderniji zasadi. Godine 2008. osnovano je Udruženje voćara i vinogradara ’Voćar’ koje broji 30 članova. Osnivanje ovog udruženja je uticalo da stanovništvo počne sve aktivnije da se bavi voćarstvom i da počinje da voćarstvo razume kao posao i izvor prihoda“.

Kao deo tog „strateškog opredeljenja“ treba posmatrati i manifestaciju “Dan za šljivu”, koja promoviše proizvodnju šljive u Humu i, istovremeno, nastoji da okupi sve koji mogu uticati na dalje unapređenja ove delatnosti. U tom cilju uspostavljena je saradnja sa poljoprivrednim udruženjima iz celog okruga (Ražanj, Blace, Aleksinac, Merošina), kao i lokalnim organizacijama koje se bave unapređenjem poljoprivrede (Agrozem, „Fruit and berries“, Poljoprivredno-savetodavna služba Niš).

Pored Voćara, Hum ima još dve, može se slobodno reći, institucije koje traže jako srce. Jedno je fudbalski klub Crvena zastava, osnovan 1948. godine, a drugo Kulturno-umetničko društvo „Sveta Ivanović“, osnovano 1974. godine. I KUD i FK vrlo su aktivni tokom cele godine, značajno doprinoseći bogatstvu kuluturnog i sportskog života sela.

Osnovni podaci
1,370 stanovnika

Ostavite komentar