Podeli
Jovac

Jovac

Društvo malo, ali odabrano

U selu Jovac, u blizini Ćuprije, praktično se sve vrti oko udruženja „Jovački izvor“. Udruženje nije mnogobrojno, ima svega šest članova, no, u skladu sa onom narodnom „četa mala, ali odabrana“, ono je uspelo da svakodnevni život meštana učini lepšim i raznovrsnijim. Članovi udruženja se okupljaju svake nedelje i dogovaraju oko najrazličitijih aktivnosti u praktično svim sferama društvenog života. Reč je o volonterskim akcijama na uređenju javnih prostora, zatim radu na očuvanju tradicije i običaja, poboljšanju kulturnog života, radi se na promociji sporta i zdravog života uopšte, tu je i organizacija predavanja na temu poljoprivrede, zdravlja, očuvanja životne sredine itd.

Udruženje svake godine organizuje proslave seoskih slava, Ognjene Marije i Svete trojice, kao i tradicionalno paljenje badnjaka u porti crkve i proslavu Svetog Save. Zajedništvo se, međutim, ne pokazuje samo u dobru, već se meštani okupljaju kad treba rešiti neki konkretan problem, kao što je sanacija šteta od poplava ili sakupljanje pomoći porodicama ugroženim od posledica požara.

Prošle godine je „Jovački izvor“ organizovao druženje meštana sela sa prijateljem iz Rusije, Andrejem Karimovim. Karimov, trener ruske borilačke veštine „sistema“, etnolog i psiholog, održao je na Rtnju trodnevni seminar, nakon čega je usledila završna svečanost u Jovcu. Planirano je da se slična manifestacija održi i ove godine, sa idejom da postane tradicionalna i da okupi još širi krug gostiju, iz zemlje i inostranstva.

Da meštani Jovca ne gaje dobre odnose samo sa udaljenim mestima i narodima, nego i sa prvim susedima govori saradnja sa selom Senj. KUD „Ravanica“ iz Senja redovan je gost svih proslava koje se dešavaju u Jovcu.Jovac je tradicionalno bio prepoznatljiv po vinogradima, dobrom vinu i vinskom podrumu. Doduše, priznaju meštani, danas je dobar deo vinograda zapušten, ali radi se na tome da se ova privredna grana vrati u život. Tome bi, nadaju se meštani, dosta doprinelo ako bi država pozitivno odgovorila na njihov zahtev za restitucijom imovine i vratila selu vinski podrum.

Kao što se obnavljaju „stari zanati“, tako selo nastoji da prati i neke nove. Reč je, naravno, o korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija. Jovac ima profil na Fejsbuku, koji se, kako kažu, „ažurira svakog dana i na kome se mogu naći sve potrebne informacije vezane za selo“. A u pripremi je i sajt.

Osnovni podaci
1,066 stanovnika

Ostavite komentar