Podeli
Kamenovo

Kamenovo

U spomen pčeli

Ako selo Zlakusa, podno Zlatibora, može da ima spomenik loncu, u slavu grnčarstva, zašto Kamenovo ispod Homolja ne bi imalo spomenik pčeli, u slavu pčelarstva. Uopšte, ova dva primera mogla bi da posluže kao motiv za neko šire etnološko istraživanje o tome kako ljudi umeju da prepoznaju i poštuju ono što im omogućava opstanak i razvoj.

Kamenovo nije veliko selo, nešto preko hiljadu stanovnika (oko tri stotine domaćinstava). Ali, ono što vredi istaći to je da u poslednje dve decenije broj stanovnika u njemu ne opada, nego naprotiv, iako minimalno, raste. U Srbiji u kojoj se sela ubrzano prazne to nije mali uspeh.

Gotovo celokupno selo bavi se proizvodnjom meda tako da njegovi stanovnici kažu da pčelarenje nije privredna delatnost nego – način života. U Kamenovu nije retkost da se nađu porodice u kojoj se pčelarstvom istovremeno bave i četiri „kolena“.

Pčelarenje u ovom selu po predanjima datira još iz „turskih vremena“, ali ne bi bilo neobično ako se utvrdi da je i starije. Kuriozitet je, međutim, da se ono i dan-danas održava, između  ostalog razume se, kroz stari narodni običaj – miraz. Dakle, prilikom udaje devojka u miraz nosi – pčele. Koliko simbolike, zar ne. Valjda i zato skoro svi stanovnici Kamenova imaju pčelinja društva – za svaki slučaj. Ali, naravno, u pčelarstvu je većina pronašla pre svega ekonomski interes te se godišnje proizvede i preko 30.000 kilograma meda.

U selu se već gotovo četvrt veka, tačnije 23 godine, organizuju „Dani mlavsko-homoljskih pčelara“ koji okupljaju pčelare iz cele Srbije. Osim nadmetanja u kvalitetu, tu se razmenjuju isksutva i znanja, a to je i prilika za upoznavanje sa najnovijim tehničko-tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti. Samo nešto malo mlađi (22 godine) je tradicionalan „Lov na bakarnu lisicu“.

Gde je med tu je i medovina, a onda su u blizini i – literarni stvaraoci. U Kamenovu već dugo postoji Udruženje pesnika „Orfeji sa Mlave“, koje se bavi promovisanjem pesništva ovog kraja, kao i izdavačkom delatnošću.

Udruženje žena „Kalina“ je vrlo aktivno i značajno doprinosi da svi događaji u selu, i zvanični i nezvanični, prođu na najbolji način. Zbog toga je Kamenovo 2010. godine pobedilo na republičkoj manifestaciji „Takmičenje sela Srbije“.

Homoljski med postao je brend u Srbiji, i to, slobodno se može reći, i bez neke posebne marketinške kampanje. Možda i zbog toga, da zaključimo, brend čiji potencijali nisu iskorišćeni, a koji su takvi da bi homoljski med mogao da postane ne samo brend u Srbiji, nego i srpski brend.

Osnovni podaci
1,250 stanovnika

Ostavite komentar