Podeli
Krčedin

Krčedin

Selo koje ima svoj novac

Tačnije – imalo je. Doduše, davno, pre otprilike 2.200 godina kada su na tim prostorima živeli Kelti. Bilo kako bilo, stari srebrni novac u stručnoj literaturi poznat pod imenima „krčedin I“ i „krčedin II“, prvi je zvanični novac kovan na teritoriji današnje Srbije. Samo ime mesta, Krčedin, u prevodu znači kamena građevina ili utvrđenje od kamena, a datira još iz drugog veka naše ere. U blizini današnjeg Krčedina, da se još malo pozabavimo povešću, nalazio se keltski grad Vis u kome su, „kažu knjige starostavne“ Kelti pili sybaju – poznato keltsko pivo.

Iako poštuju i čuvaju tradiciju, današnji Krčedinci svoje ekonomske potencijale, osim u „tradicionalnoj“ poljoprivredi, vide u razvoju proizvodnje vina, odnosno, kako sami kažu, „vinskog i seoskog turizma“.

Za to zaista imaju obilje prirodnih uslova. Na prvom mestu to je Krčedinska ada, jedno od najvećih rečnih ostrva na celom toku Dunava, površine devet kvadratnih kilometara. Tu je jedno od najvećih prirodnih mrestilišta šarana, stanište ptica pčelarica, lokalitet Janda sa ostacima tropske i suptropske vegetacije (koji je obuhvaćen Master planom Fruška gora), Majdan –kamenolom bogat crvenim kamenom za gradnju još iz perioda Otomanske imperije, kao i brdo Koševac sa autohtonim biljnim vrstama tatarske paprati čiji su tereni pogodni za razvoj letačkih sportova (paraglajding).

U samom selu može se posetiti zavičajna kuća slikara Milana Kečića, kao i nekadašnja „graničarska kuća“, iz doba Austrougarske, još jedan spomenik kulture koji je sada sedište Zavičajnog društva „Ignjat Bakun“. Između ostalog tu ćete naići na izložbu peškira – svakodnevnih, ukrasnih, svečarskih, svadbarskih (ovde ćemo pomenuti samo peškire lebarice kojima samo ime objašnjava namenu), koji se mogu kupiti i poneti kao uspomena iz Srema. U ovom kratkom pregledu ne može da bude zaobiđena „Međunarodna likovna i pesnička kolonija“ koja se već godinama svakog jula održava „u otvorenoj koncertnoj dvorani, obrasloj bršljenom i vinovom lozom, u Domu porodice Jakšić“. Paralelno sa tim, u selu se održava Sabor stvaralaštva žena Srbije i starih zanata. Tokom četiri dana, koliko traje, ova manifestacija okuplja glumce, pesnike, pevače, slikare iz celog sveta.

Još je po nečemu Krčedin izuzetan. To je, po svoj prilici, jedino mesto u Srbiji u kome je škola, podignuta 1753. godine, starija od crkve. I to je verovatno, osim širine Dunava, doprinelo širini pogleda njegovih stanovnika.

Osnovni podaci
Površina: 54.2 km2 2,429 stanovnika 44 stanovnika po km2

Ostavite komentar