Podeli
Kusiće

Kusiće

Cvetno i medno selo

U neposrednoj blizini Đerdapske magistrale koja prati tok Dunava duž kojeg se smestilo još nekoliko ‘’sela uspelih’’, na petom kilometru od Velikog Gradišta, nalazi se ono koje godinama nosi epitet ‘’sela cveća, cvećara i meda’’. Poznato je po tome da skoro svaka kuća ima plastenik za proizvodnju kvalitetnog sobnog i baštenskog cveća. Meštani Kusića vredno rade kako bi se njihovo selo rascvetalo početkom maja, kada se održavaju tradicionalni ‘’Dani cveća’’. Manifestacija je rođena 2005. godine na zahtev tridesetak većih proizvođača. Od tada se održava svake godine; njom počinje ‘’Kulturno leto’’ u Velikom Gradištu, a postaje jedna od najznačajnijih turističkih ponuda i atrakcija u opštini. Dani cveća nisu samo kupoprodajna izložba koja zamiriše i oboji seoske ulice, već je celokupno dešavanje upotpunjeno i drugim programima – sve u slavu cveća, čija je proizvodnja svakako izašla iz okvira puke privredne delatnosti. U selu su, pored cvećara, poznati i proizvođači bagremovog i lipovog meda, proizvodjači rakije, uzgajivači šarana i pastrmke i organskog povrća iz sopstvenih plastenika, kao i proizvođači sirkove metle.

Dani u slavu cveća su i dani prijateljstva: tokom najpoznatije manifestacije, u Kusiće stižu i meštani bratske mesne zajednice Police iz crnogorskih Berana. Tada je na programu prijateljska fudbalska utakmica, večera i celovečernje druženje. Meštani Kusića u uzvratnu posetu idu sredinom jula svake godine.

Kusićani se ne bave sportom samo kada se sreću sa crnogorskim pobratimima – u selu su aktivni fudbalski i dva stono-teniska kluba. Prvi se takmiči u opštinskoj, a potonja dva u međuopštinskoj ligi. U selu se održava i turnir u fudbalu na pesku.

Meštani Kusića ne gube vreme čekajući da nam svima procvetaju ruže, već se aktivno bave promocijom svog sela, počevši od pravljenja web sajta (www.kusice.com) do učešća na različitim projektima. Budući da imaju ambiciju da postanu etno-selo svoje opštine, strpljivo grade svoju ulogu u seoskom turizmu i to ne samo kroz kreiranje smeštaja i hrane: ovde je osmišljen i program za turiste  – ispiranje zlata na Peku i pecanje, kao i pomoć pri proizvodnji i održavanju plastenika, pečenju rakije i spravljanju zimnice, džemova i kompota u seoskim domaćinstvima, kao i program rekreativnih nastava i eskurzija za školsku decu.

Osnovni podaci
742 stanovnika

Ostavite komentar