Podeli
Omoljica

Omoljica

Da nam živi, živi Žisel

Sad i(li) nekad. Nekad ništa bez statičnih i pokretnih slika, danas ništa bez tvitera i fejsbuka. Ko bi rekao da će jedno selo, Omoljica, biti „slika i prilika“ modernog tehnološkog napretka.

U stvari, to i nije neko iznenađenje. Pre više od četiri decenije, dakle davne 1971. godine, u Omoljici je održan prvi festival amaterskog filma posvećen seoskom životu. Posle dve godine festival je proširen i na fotografiju. Ime festivala – Žisel – u početku je predstavljalo pravu malu enigmu i za učesnike i za posetioce. Ko je ta „Žizela“? Kakve to veze ima sa čuvenim baletom? Stvar je u suštini bila prosta: Žisel je predstavljao skraćenicu od – život sela.

Omoljica je tada bila najpoznatije „kulturno selo“ u čitavoj SFR Jugoslaviji. Ili bar u njenom filmskom delu. Gotovo da nije bilo filmadžije ili fotografa u tadašnjoj nam zajedničkoj domovini koji nije bio na Žiselu. Ili, ako nije bio, koji zbog toga nije žalio. Žisel je, bez preterivanja, bio kultna manifestacija.

Od tada se, kao što znamo, mnogo toga promenilo, mnoge veze su pokidane, pa iako je nešto od starog sjaja izgubio, Žisel je ostao kao žiška, kao nukleus od koga nastaju novi i drugačiji, novom vremenu prilagođeni događaji. O tome svedoči Međunarodni volonterski kamp “Sunflower”, održan prošle godine, na kome je učestvovalo 13 međunarodnih volontera iz 10 zemalja (Škotska, Vels, Francuska, Španija, Italija, Grčka, Češka, Rusija, Koreja i Tajvan), kao i 20 domaćih.Cilj tog malog seoskog „samita“ bio je, kako kažu Omoljičani, upravo da se „revitalizuje“ Žisel i da se njegovom popularizacijom „poveća svest, prvenstveno mladih meštana, pojača njihova motivacija da se aktivnije uključe u pokretanje novih inicijativa, kao i da se podstaknu njihova nastojanja da očuvaju tradicije sela“. I zbilja, „Omoljica je tih 15 dana bila bogato selo, selo koje je odisalo multikulturalnošću, tolerancijom, aktivizmom, mladošću, pozitivnom energijom“.

Pored tih, da tako kažemo, „klasičnih aktivnosti“, Omoljičani rade na promociji svog sela korišćenjem novih tehnologija, odnosno njihovih proizvoda: društvenih mreža. I to na više „razboja“. Jedan je snimаnje informаtivnih seoskih dnevnikа koji bi trаjаli 15-30 minutа i izlаzili dvа putа mesečno nа kаnаlu Suncokret Omoljicа nа sаjtuwww.youtube.com (https://www.youtube.com/user/SuncokretOmoljica).

Takođe, rаdi što bolje iskorišćenosti društvenih mrežа za širenje informаcijа o Omoljici, nа Fejsbuku je osnovаnа strаnicа Suncokret – Omoljicа (https://www.facebook.com/SuncokretOmoljica), dok je nа Tviteru otvoren nаlog NG Suncokret (https://twitter.com/sunflowerOMO).

Osnovni podaci
Površina: 75.6 km2 6,518 stanovnika 86 stanovnika po km2

Ostavite komentar