Podeli
Ruski Krstur

Ruski Krstur

Krsturska Bajka

Ako danas život u Ruskom Krsturu pomalo podseća na bajku onda je to čini se pre svega zasluga tamošnjih žena. Preciznije, žena okupljenih u udruženju po imenu Bajka. To je zapravo vrlo mlada organizacija, osnovana tek 2011. godine, pa se ne može reći da je baš od nje sve krenulo i da je odavno sve u Krstguru bilo „kao u bajci“; dakle bilo je i znatno ranije u ovom mestu pretežno naseljenom Rusinima, i druženja i udruženja, ali je Bajka neke već postojeće unapredila, neke uspavane je probudila, a i neke nove aktivnosti je pokrenula.

Sve u svemu, kad se pogleda to bogatstvo „nevladinih“, tj. manje-više „samoniklih“ organizacija koje postoji u Ruskom Krsturu, stiče se utisak da nema tog segmenta njegovog stanovništva koji nije u neki zajednički posao uključen. Zato nije ni čudo što je Ruski Krstur član Dunavskog turističkog klastera u okviru projekta „Bogatstvo različitosti“. U stvari, možda upravo članstvo u jednom takvom projektu, u punom smislu reči, evropskog formata, govori da je Ruski Krstur – selo koje zna šta hoće.

Njegovu materijalnu bazu čini ono po čemu je ovo selo najpoznatije – proizvodnja paprike. Na tu ekonomsku ulogu nadograđuje se onda kulturna i verska funkcija, tj. Ruski Krstur kao – neformalni, kako to definišu sami meštani – kulturni i verski centar Rusina.

Da tu svoju ulogu „centra“ Krsturci ozbiljno shvataju govore i sve te brojne manifestacije. Ono što je posebno zanimljivo jeste „multifunkcionalnost“ tih manifestacija. Dakle, (gotovo) nikada one nisu „jednodimenzionalne“, nego se u njima prepliću i biznis i kultura i sport i zabava. Recimo, na festivalu „Dani krsturske paprike“ pored izložbe paprike i proizvoda od paprike, održavaju se i velike konjičke trke (za neupućene to „velike“ nije marketinški trik, nego zvanična kategorija koju dodeljuje Konjički savez Srbije) a kad se završe trke – Krstur ima pravi pravcati hipodrom – na red dolaze kulturno-umetnička društva sa svojim programom.

Tako raznolika ponuda omogućava da se događaji lakše izfinansiraju: pomoć koja stiže od opštine i Pokrajine ni izbliza nije dovoljna pa u pomoć priskaču sponzori, a nešto se namakne i prodajom proizvoda i „promo“ materijala.

Ono o čemu ljudi u Krsturu sada razmišljaju je kako da svoj veliki potencijal još bolje iskoriste i, ne samo finansijski, valorizuju. U tom cilju nedavno su osnovali Turističko udruženje čiji je zadatak da pronađe pravi način da privuče turiste i da Ruski Krstur učini značajnom tačkom na turističkoj mapi Srbije. I Dunava, razume se.

Osnovni podaci
Površina: 58.6 km2 4,585 stanovnika 78 stanovnika po km2

Ostavite komentar