Podeli
Vlakča

Vlakča

Selo koje živi i na nebu i na zemlji

Na zemlji je u geografskom centru Srbije. Kada se skrene sa ”starog” puta za Beograd, nailazi se na selo koje stoji na zemlji i jedno je od najuređenijih sela među šumadijskim pobrđima, ali i šire. Ovde se organizuju poznati ”Dani otvorenih dvorišta”, kada se biraju najuređenija – tada je u konkurenciji mnogo zelenih trava vlakčanskih domova, rascvetalih bašta i ukrašenih tremova. Ovde zdrav takmičarski duh može da izmeni onu čuvenu o komšijinoj kravi u ”Da komšiji nikne trava”, pa da se onda lepote dvorišta odmere. Ovo nikako ne znači da Vlakčani samo šminkaju svoje selo: osamdeset  procenata seoske putne mreže je asfaltirano, svi delovi sela imaju uređene seoske vodovode, postoji ukupno četiri kilometra uličnog osvetljenja, devedeset posto stanovnika je priključeno na savremenu digitalnu telefonsku centralu. Brinu o svojoj okolini i van granica dvorišnih ograda: dva puta godišnje organizuju čišćenje seoskog atara, a u akcijama učestvuju i najmlađi meštani.

U selu postoji još jedan dokaz da ovo selo čvrsto stoji na zemlji: u njemu se nalazi jedinstveni spomenik posvećen svim Vlakčanima i Kotražanima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, bez obzira na njihovo ideološko opredeljenje. Neobično selo, moglo bi se reći iz istorijske, ali i svakodnevne perspektive. Na svom web sajtu, meštani su objasnili da proces nije tekao glatko, ”međutim, preovladala je ideja da se jednom za svagda mora staviti tačka na bolan period naše istorije i da mora doći do pomirenja. I u tome leži značaj i lepota ove ideje, jer ovaj spomenik ne predstavlja samo simbol stradanja, već služi i kao opomena da se ovako nešto više nikada ne ponovi.”

Vlakča sa zemlje gradi i svoju ”nebesku priču” i to kao rodno mesto prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića. Ime ovog avijatičara nosi i zavičajno udruženje koje već deceniju čuva njegov lik i delo, ali se bavi i svim drugim aspektima brige o selu, njegovom promocijom i unapređenjem po brojnim pitanjima i to kroz realizacije brojnih akcija i projekata. Želje i planovi članova udruženja pružaju se u pravcu izgradnje Memorijalnog centra Mihailo Petrović, gde bi se nalazila postavka posvećena pilotima začetnicima vazduhoplovstva u Srbiji, replika aviona kojim je znameniti Vlakčanin leteo… Kako to obično biva, realizacija ove ideje, predstavljene 2011. godine, čeka da novac bude prikupljen u nekom budućem vremenu.

Život u ovoj šumadijskoj pitomini upotpunjen je još jednim udruženjem, nastalim pre tri meseca. Vredne žene vlakčanske udružile su se u ”Jeleče” kako bi negovale tradiciju kroz domaću radinost i proizvodile zdravu hranu.

Osnovni podaci
592 stanovnika

Ostavite komentar