Podeli
Zlakusa

Zlakusa

Selo sa mnogo ukusa

Rima u naslovu ovog teksta nije nastala veštački. Prirodno je proistekla iz priča o životu sela čije ime, bar na prvi pogled, ne sluti na dobro. Ali, kao što kod ljudi prvi kontakt može da prevari, tako je i sa ljudskim zajednicama, selima.

Grnčarstvo je prvi znak civilizacije, ali sudeći po meštanima malog sela Zlakusa i poslednji, tj. najviši. Jer, ono je odavno prestalo da bude egzistencijalna potreba i pretvorilo se u umetnost. Lonac ili testija više nije samo pa ni pre svega posuda za praktičnu upotrebu, nego prostor za slikanje i oslikavanje; umetničko delo. Grnčarija je u Zlakusi i (turistički) proizvod i umetnost od kojih se živi i – oživljava. Jer, evo, pre dve decenije ovaj „zanat“ je posle tri veka tradicije bio spao na svega nekoliko „duša“, sada se njime bavi više od stotinu veštih i spretnih ruku.
A zabeleženo je i ono što se retko gde beleži: jedan Zlakušanin – ime nije važno, ali u svakom slučaju tražene inženjerske struke – posle 20 godina boravka na beogradskom asfaltu, odlučio je da se vrati u rodnu „avliju“. Tačnije, osnovao etno park „Terzića avlija“, organizovao i etno udruženje „Zavičaj“ i pokrenuo seoski turizam.

Da su stanovnici Zlakusa posvećeni „višim ciljevima“ svedoči i paraglajding klub „Zlakuški soko“.

A da izreka „zlatna jesen“ u Zlakusi zaista važi pokazuje i manifestacija „Jesen u Zlakusi“, poznata još i pod imenom „Lončarijada“. Tada se takoreći sve generacije Zlakušana i sve njihove aktivnosti nađu na jednom mestu i povežu u koloplet svakojakih „dešavanja“. U okviru ovog festivala, utemeljenog 1992. godine, održavaju se: sajam grnčarije, prezentacija pečenja grnčarije na otvorenoj vatri, takmičenje u spremanju jela u zlakuškom grnčarskom posuđu, likovne kolonije, kulturno-umetnički program, turnir u malom fudbalu, spust paraglajderom sa najvišeg vrha sela, Gradine, dobrovoljno davanje krvi… Zaista – za svakoga po nešto.

Pored ovih, navešćemo još nekoliko manifestacija koje „prete“ da prerastu u pravu, ozbiljnu tradiciju: Međunarodna kolonija umetničke keramike (do sada je održano 18 kolonija na kojima je učestvovao veliki broj umetnika sa svih kontinenata); Sabor izvornog stvaralaštva „Zlakusa u pesmi i igri“ (održano je osam sabora na kojima se svake godine prosečno nađe oko 400 učesnika) i Međunarodni eko kamp (do sada ih je održano pet sa preko 50 studenata volontera iz više od 20 država).

Konačno, kad dođete u Zlakusu, lako ćete je prepoznati i lako ćete saznati gde ste. Na ulazu u selo nalazi se spomenik loncu, jer – grnčarski lonac je zaštitni znak ovog sela.

Svetski, a naše.

Osnovni podaci
671 stanovnika

Ostavite komentar