Podeli
’’Mleko z bregov’’ uz jasna pravila

’’Mleko z bregov’’ uz jasna pravila

Još davnih dana znalo se da je “mleko z bregov” ili “alpsko mleko” bio sinonim za najkvalitetniji proizvod te kategorije, spajajući imidž visokoplaninskih područja i zdravog, čistog, nutritivno vrednog mleka.

Označavanje proizvoda iz planinskih zona pojmom PLANINSKI PROIZVOD postoji u EU regulativi kao dobrovoljni mehanizam kojim bi proizvodi iz planinskih zona bili bolje komercijalizovani i vrednovani na tržištu i koji služi kao podsticaj ekonomskih aktivnosti. Istovremeno, da bi se izbegle zabune kod potrošača i pitanja ’’šta u stvari znači planinski’’, definisana su jasna pravila u slučajevima kad proizvodnja nije moguća samo na planinskom području.

Tako na primer, poljoprivrednici često kupuju mlade životinje sa raznih strana, ali da bi meso mogli da označe kao planinsko, potrebno je da su životinje od kojih meso potiče provele najmanje posljednje dve trećine života na planinskim područjima, a ako su u pitanju mlečni proizvodi, barem četvrtinu života moraju da provedu na paši u planinskim zonama.

Posebna pravila postoje i kod ishrane životinja, za preživare  važi pravilo da 60% hrane, suve materije, mora da se obezbedi sa planine, dok je za nepreživare taj procenat oko polovine, a za svinje iznosi 25%.  Prerada treba da se sprovodi u planinskim zonama, izuzev kad su u pitanju klanje i rasecanje ili prerada u mlekarama, gde je određena maksimalna udaljenost od 30 km od planinske zone. Planinski med nastaje kada su pčele  polen i nektar prikupljale u planinskom području, ali nisu dodatno hranjene šećerom.

U evropskoj regulativi (Regulation No 1257/1999) planinska područja su označena kao predeli sa većim ograničenjima klimatskim ili visinskim kojima je skraćena poljoprivredna sezona ili otežana obrada zemljišta kako zbog klime i nadmorske visine, tako i zbog nagiba zemljišta.

Ostavite komentar