Podeli
Potrošači u Srbiji: Šta određuje kvalitet mesnih prerađevina

Potrošači u Srbiji: Šta određuje kvalitet mesnih prerađevina

Upitani da se odrede prema njihovom viđenju kvaliteta mesnih prerađevina i mogućoj oznaci kojom bi se garantovao viši kvalitet, potrošači u Srbiji su se u svojim odgovorima opredelili za generalno bolji kvalitet koji bi najpre znači vrednovanje prirodnih sastojaka, izbegavanje GMO i aditiva, uz kontrolu procesa proizvodnje. Imajući u vidu da je naš potrošač nedovoljno osetljiv na tvrdnje i poruke proizvođača i nedovoljno komunicira kroz oznake i šeme kvaliteta, prijatno iznenađuje da se intuitivno preferencije potrošača u potpunosti uklapaju u trend čiste deklaracije, koji je dominantan tokom prethodnih godina. Potrošači danas žele da oznake kvaliteta garantuju sledeće karakteristike:

Potrosaci zele cisto

Kada biraju prehrambene proizvode, potrošači sve više i više gledaju etikete na njima i žele da one odgovaraju samo jednom opisu: čisto. To uključuje zahteve da etikete na pakovanjima budu unapređene. Koncept „čistog označavanja“ dobio je na značaju posljednjih godina, uporedo s rastućim zahtevima potrošača za većom transparentnošću u označavanju.

Za razliku od drugih termina, poput organsko ili planinsko, ne postoji službena definicija za termin ‘čista etiketa‘. Značenje ovog termina su u velikoj meri odredili sami potrošači. Ono se odnosi na želju potrošača za iskrenim označavanjem hrane, gde je na etiketi precizno navedeno koliko kojih sastojaka u tom proizvodu ima, a kojih nema, kao i kompletan i tačan prikaz proizvoda koji razmišljaju da kupe. Pored oznaka, poput bez aditiva, bez dodatog šećera, potrošači sve više žele da znaju šta je unutra. Tako je za voćne sokove i slične proizvode čest primer jednostavne čiste deklaracije i okviran broj plodova od kojih je dobijena flašica soka, na našem tržištu takvo označavanje preuzeto od Bakine tajne.

Ostavite komentar