Podeli
Prva javna oznaka višeg kvaliteta prehrambenih proizvoda u Srbiji

Prva javna oznaka višeg kvaliteta prehrambenih proizvoda u Srbiji

Poziv za izradu naziva i vizuelnog identiteta za prvu javnu oznaku višeg kvaliteta prehrambenih proizvoda u Srbiji traje do 27. maja ove godine.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poziva pojedince i grupe autora da dostave konkursne predloge idejno-grafičkog rešenja naziva i vizuelnog identiteta (logotipa) oznake višeg kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiji. Detalji javnog poziva mogu se naći na ovom linku.

Ponuđena rešenja treba da budu originalna, jednostavna i vizuelno upečatljiva. Ime i grafički elementi moraju da komuniciraju pojmove kao što su kvalitet, vrednost, domaće poreklo, kao i da budu primenjivi za označavanje različitih grupa prehrambenih proizvoda: mesa i prerađevina od mesa, meda, mleka, povrća i drugih.

Proces razvoja ove šeme kvaliteta kojim bi proizvođači, prerađivači i trgovci  bili u prilici da označe i odvoje svoje proizvode od sličnih iz iste kategorije i daju im prednost na tržištu, tekao je u dijalogu Ministarstva poljoprivrede i predstavnika mesne industrije u Srbiji – Carnexa, Yuhora, IM Bačka Topole, Zlatiborca, Suvata, a u okviru projekta podržanog od stane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovoj, završnoj fazi pre zakonskog utemeljenja, prethodila je potrošačka studija o percepciji kvaliteta prehrambenih proizvoda, kao i niz radnih sastanaka i studijska razmena sa zemljama gde su šeme kvaliteta uobičajeni način za komunikaciju posebnih svojstava i dodate vrednosti proizvoda i njihov uspešniji plasman i vrednovanje na tržištu.

www.mpzzs.gov.rs/javni-poziv-za-izbor-naziva-i-vizuelnog-identiteta-nacionalne-oznake-viseg-kvaliteta-pooprivrednih-i-prehrambenih-proizvoda

Ostavite komentar