Podeli
FAO indeks cena nastavlja blagi rast treći mesec zaredom

FAO indeks cena nastavlja blagi rast treći mesec zaredom

Indeks cena hrane ima blagi rast u odnosu na mart – za nepun procenat, dok u odnosu na april prošle godine beleži pad od 10 procenata. Najveći rast beleži se kod cene biljnih ulja, slede žitarice sa skromnijim povećanjem, dok mleko i šećer imaju pad cena.

Cene žitarica imaju rast od 2.2 indeksna poena u odnosu na mart, ali i znatan pad u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Cene kukuruza rastu pod uticajem slabog dolara, dok je rast cena pšenice umnogome limitiran usled dobrih vremenskih uslova, očekivanih dobrih prinosa i obilnih zaliha. Cene pirinča imaju blagi pad.

Cene biljnih ulja rastu za 6.6 poena i opet su vođene rastom palminog ulja koje je na maksimumu u poslednjih 17 meseci i to usled nepovoljnih prognoza prinosa tekuće godine i rasta potražnje u svetu. U grupi biljnih ulja, sojino je na drugom mestu po rastu, sa cenom takođe vođenom lošim prognozama prinosa sezone 2015/16, naročito u Južnoj Americi.

Cene mleka imaju pad od skoro 3 indeksna poena u odnosu na mart, što je uglavnom uslovljeno velikim svetskim zalihama i ograničenjima uvoza kod tradicionalnih zemalja uvoznika. Kod pada cena mleka i mlečnih proizvoda, najviše su pogođene cene sira i putera zbog stvaranja obilnih zaliha kod zemalja izvoznika. Cene obranog mleka u prahu ostale su na nivou EU interventne cene, uglavnom zbog uticaja mera podrške u sektoru, što je obezbedilo stabilnost i kod cena punomasnog mleka u prahu.

Cene mesa imaju rast od 1.2 poena u odnosu na prethodni mesec, dok su cene svinjskog i živinskog mesa stabilne – što potvrđuje uravnoteženost ponude i potražnje. Najveći rast imaju cene ovčijeg i goveđeg mesa, gde deficit ponude i rast potražnje – uglavnom u SAD – dovode australijske izvozne cene do najvišeg nivoa od oktobra prošle godine. Ovde treba naglasiti da u momentu objave nisu bili dostupni svi podaci, pa je indeks kreiran na osnovu procena i posmatranja kretanja cena prethodnih meseci i u budućnosti je podložan korekcijama.

Cene šećera imaju najveći pad – za 3.8 poena, uglavnom prouzrokovan povećanjem izvoznih kvota u Brazilu i prognozama za smanjenje upotrebe šećerne trske u proizvodnji bioetanola.

FAO indeksi cena prehrambenih proizvoda1

FAO indeks 2

Ostavite komentar