Podeli
Istorijske turbulencije na tržištu lešnika

Istorijske turbulencije na tržištu lešnika

Posle istorijskog povećanja cena lešnika od preko tri puta, u periodu od marta 2014. do maja 2015. godine, cene se nalaze u padu sa projekcijom da će se stabilizovati na trenutnom nivou sa mogućnim  manjim oscilacijama.

Ukupna proizvodnja lešnika u svetu kreće se oko 850.000 tona, od čega se u Turskoj proizvede od 60 do 70% u zavisnosti od godine. Međutim, poslednjih godina beleži se pad proizvodnje u Turskoj i to za oko 120.000 tona u 2013. godini i dodatnih oko 100.000 tona 2014. godine, što je dovelo do smanjenog izvoza i poremećaja na svetskom tržištu. Tako je izvoz lešnika iz Turske 2014. godine smanjen za 31.300 tona u odnosu na prethodnu.

Na ovoliko povećanje cene lešnika, pored smanjenja ponude, uticala je i povećana potražnja kod najvećih potrošača – Turske i zemalja Evropske unije. Smanjena ponuda i povećanje cena uticali su na potražnju većine zemalja, ali i na tri najveća uvoznika lešnika. Tako je Nemačka zabeležila blagi pad uvoza, dok je Francuska zadržala postojeći nivo. Jedino Italija beleži rast uvoza, dobrim delom zato što je Ferero, kao najveći svetski potrošač organizovao proizvodnju u drugim zemljama, kao što je to Gruzija. Turski proizvođači lešnika trenutno prodaju vrlo male količine i to pretežno lokalnim kupcima.

cena lešnika

Ostavite komentar