Podeli
Kako izgleda tržište sokova u Srbiji

Kako izgleda tržište sokova u Srbiji

Srbija ima izuzetno dobru sirovinsku bazu za proizvodnju određenih voćnih sokova, te ne čudi činjenica da je u 2015. godini proizvodnja sokova od voća i povrća iznosila nešto preko 206 hiljada tona.

Od ukupne proizvodnje, 2/3 sokova se potroši na domaćem tržištu – što iznosi oko 130 hiljada tona. Kada se sagleda struktura potrošnje primetno je da dominira potrošnja sokova od voćnih nektara, a da je potrošnja koncentrovanih sokova i sokova u prahu takođe na visokom nivou. 100% sokovi, sa oko 17 hiljada tona zauzimaju skroman udeo na tržištu (vidi grafikon). Razlog tome je maloprodajna cena uslovljena cenom koštanja proizvodnje, koja je mnogo viša u poređenju sa drugim kategorijama voćnih sokova. Potrošnja gaziranih sokova u Srbiji je doslovno tri puta veća nego potrošnja voćnih sokova, na šta utiče niža maloprodajna cena, agresivna marketinška kampanja, kao i prepoznatljivost multinacionalnih brendova.

Izvoz sokova iz Srbije ima trend rasta poslednjih 5 godina, dok vrednost beleži veće oscilacije tokom godina (vidi grafikon). Što se izvoza voćnih sokova tiče, u spoljnoj trgovini je tradicionalno najviše zastupljen sok od jabuka, koji čini gotovo 30% od ukupne izvozne količine voćnih sokova, a tržišta na koja se najviše izvoze voćni sokovi su Nemačka, Austrija, Ruska Federacija i tradicionalno Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ostavite komentar