Podeli
Najava završetka petogodišnjeg perioda viška šećera na svetskom tržištu, ali bez trenutnog uticaja na tržište šećera

Najava završetka petogodišnjeg perioda viška šećera na svetskom tržištu, ali bez trenutnog uticaja na tržište šećera

Međunarodna organizacija za šećer (International Sugar Organization (ISO)  predviđa globalni deficit šećera od 2,45 miliona tona u 2015/16 najavljujući tako kraj petogodišnjeg perioda viška šećera na globalnom tržištu. Međutim, ova dobra vest trenutno neće uticati na tržište šećera jer se ne predviđa nedostatak šećera u realnoj trenutnoj ponudi. ISO navodi da predviđeni statistički deficit neće prouzrokovati značajnije smanjenje ogromnih zaliha koje su se nagomilale u proteklom petogodišnjem periodu. ISO je takođe promenio svoju prethodnu procenu zaliha šećera za sezonu 2014/15 sa 2,22. na 3,37 miliona tona.

Svetska proizvodnja šećera u 2015/16 je procenjena na 170,91 miliona tona, što je pad za 1,1% u odnosu na 172,75 u prethodnoj sezoni, dok je predviđeno da će potrošnja porasti na 173,40 sa 169,39 miliona tona.

ISO naglašava da je ovo procena rada za uslove proizvodnje bez šokova izazvanih vremenskim neprilikama, te da nije moguće trenutno predvideti, ali se mora voditi računa o uticaju El Nijna ili drugih nepredvidivih promena vremena.