Podeli
Početak godine obeležen snažnim padom cena hrane

Početak godine obeležen snažnim padom cena hrane

indeks cena hrane
indeks prehrambenih proizvodaIndeks hrane u januaru 2016. ima minimalnu vrednost za posmatrani period od 2010. godine. Beleži se pad od 16% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Smanjenje je evidentno kod svih grupa proizvoda, a najintenzivnije je kod šećera i mleka.

Kad je u pitanju mleko, neki od razloga su smanjena potražnja na svetskom tržištu i zimska proizvodnja u EU koja je nadmašila očekivanja. Najveći pad beleži se kod punomasnog mleka u prahu.

Kod šećera je pad izazvan proizvodnjom u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku šećera, koja je takođe iznad očekivanja.

Kada su žitarice u pitanju, uzroci pada su obilne zalihe, jak dolar i velika konkurencija na tržištima kukuruza i pšenice. Kod pirinča se beleži neznatan pad cena.

Pad cena ulja je uglavnom posledica pada cene sojinog ulja zbog obilnih zaliha. Smanjenje proizvodnje u SAD i Brazilu nije izazvalo njen oporavak.

Cene mesa takođe beleže pad, a svinjsko meso je imalo određenu stabilnost zbog intervencije EU po pitanju skladištenja mesa. Ovčetina ima oštar pad kao posledicu pika proizvodnje u Okeaniji, dok se kod piletine i govedine osrednja potražnja odražava na cenu.

Ostavite komentar