Podeli
Priče iz Davosa 2016: Dve važne činjenice o poljoprivredi Afrike

Priče iz Davosa 2016: Dve važne činjenice o poljoprivredi Afrike

Prva da je ostvaren veliki napredak u poslednje vreme, a druga da postoji još veći potencijal za rast i razvoj poljoprivrede.

Poljoprivredna proizvodnja Afrike uvećana je za 160% u poslednjih 30 godina, osamnaest zemalja subsaharske Afrike ispunilo je jedan od milenijumskih ciljeva razvoja, a broj gladnih je prepolovljen. Institucije, organizacije i programi poput etiopske Agencije za promene u poljoprivredi, prekogranične inicijative Program sveobuhvatnog razvoja poljoprivrede Afrike i pan-afričkih grupa – Razvojna banka Afrike, Afrička unija i Novo partnerstvo za afrički razvoj, imale su važnu ulogu u procesu razvoja.

Postignuto je mnogo, ali ima još više prostora za napredovanje. Afrika je neto uvoznik hrane, iako se 60% nekorišćenog poljoprivrednog zemljišta u svetu nalazi na ovom kontinentu. Populacija je udvostručena u poslednjih 30 godina, u urbanim sredinama čak utrostručena, broj neuhranjenih se povećava jedino na ovom kontinentu. Afrika će do 2050. godine imati populaciju od 2 milijarde stanovnika: poljoprivreda treba da obezbedi prehrambenu sigurnost koja je već sad problem, treba izgraditi međunarodnu i intrakontinentalnu trgovinu i, što je najvažnije, stvoriti nova radna mesta u poljoprivredi i tako farmere izvući iz siromaštva.

Transformacija tržišnog lanca treba da se odigra na tri nivoa: kod farmera, na tržištu i u udruženjima, odnosno klasterima.

80% proizvođača hrane podsaharske Afrike su mali farmeri, ima ih ukupno oko 33 miliona na kontinentu. Unapređenjem njihovih potencijala unaprediće se poljoprivreda kontinenta i smanjiće se siromaštvo i glad. Unapređenja su potrebna u mnogim segmentima: povećanju prinosa, smanjenju gubitaka posle berbe/žetve, legislativi, menadžmentu voda, infrastrukturi, obrazovanju i drugim oblastima. Ovo se može postići na tri načina: promocijom primera dobre prakse, kroz pomoć države u razvojnim inicijativama i koordinaciji u prekograničnoj saradnji, preko javno-privatnih inicijativa koje bi okupile investitore radi koordinacije i efikasnosti realizacije investicija.

Razvoj tržišta, odnosno prvenstveno izgradnja tržišta podrazumeva izgradnju infrastrukture lanca snabdevanja i dobru informisanost učesnika na tržištu. Prvi korak je obično izgradnja tržišta unutar država, dok u Africi postoji namera da se jednako brzo razvije i međudržavno tržište ukidanjem granica za transport robe i omogućavanjem slobodnog protoka robe među državama.

Afrika ima dobre šanse da postane važan igrač u svetskoj poljoprivredi i trgovini hranom, prvenstveno razvojem interkontinentalne trgovine. Klasterska udruživanja su dobar put ka tome, fokus inicijativa unutar klastera su dostupnost proizvoda i proizvodna sposobnost.

Identifikacija razvojnih sektora poljoprivrede i koordinacija međudržavnih inicijativa je ključna aktivnost za transformaciju strategije razvoja.

Poljoprivredna transformacija Afrike: tri ključna faktora
Poljoprivredna transofrmacija Afrike zavisi od tri ključna faktoraIzvor: World Economic Forum

 

Ostavite komentar